Ședința Consiliului Județean Bihor de ieri a avut pe ordinea de zi 35 de proiecte, cele mai importante fiind legate de aprobarea bugetului, contractarea unei finanțări rambursabile interne de 50 de milioane de lei, aprobarea bugetului pentru Aeroportul Oradea și aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru „Inelul rutier metropolitan Oradea”.

 

La începutul ședinței, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a propus adăugarea a 6 puncte noi și retragerea punctului 2 care prevedea alocarea a 500 de mii de lei pentru culte. Consilierii locali au aprobat noua ordine de zi.

Conform lui Mircea Mălan, împrumutul de 50 de milioane de lei, care a constituit subiectul celei de-a treia hotărâri, a fost luat în anul 2020, sumele fiind redistribuite „conform realităților din teren”.

Pe ordinea de zi, au fost respinse două plângeri cu privire la centurile din Sânmartin și Aleșd care au trecut cu voturile consilierilor liberali (21).

Spre finalul ședinței, la punctul 32, legat de exproprierile pentru traseul inelului rutier metropolitan, proiect adăugat ulterior, consilierul PSD Bihor, Chirilă Bujor, a spus că PSD va vota proiectul dacă va respecta dorința oamenilor. „Sunt 23 de cetățeni care au depus plângeri și vom vota pentru, dacă se va face o variantă care să țină cont de doleanțele lor. Nu ar costa decât 1,5-2 milioane de lei, sub 5% din proiect”, a spus Chirilă Bujor.

Mircea Mălan a replicat că a fost personal în teren și CJ Bihor ține mereu cont de doleanțele oamenilor. „Am fi vrut să împăcăm pe toată lumea, dar costurile fac imposibilă realizarea lui. Dacă vom muta cu 0,8 km acea arteră vor fi alți nemulțumiți. Noi contribuim la acest proiect cu 88 de milioane de lei, nu dispunem de mai mulți bani. În plus, noi discutăm aici despre aceste lucruri și între timp mor oameni în trafic”, a spus Mircea Mălan.

La final, hotărârea nu a trecut pentru că a fost votată doar de consilierii PNL, cei din PSD abținându-se.