Până pe data de 6 martie, orădenii pot vizita la Galeria „Euro Foto Art” de lângă Parcul 1 Decembrie, cele mai reușite 103 lucrări ale Concursului internațional al fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor. Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă, ziaristul Crișanei, Remus Toderici, fiind câștigătorul Cupei Fotoreporterilor.

Galeria „Euro Foto Art” a fost plină sâmbătă, la ora 11.00, la vernisajul ediției a IV-a a Concursului internațional al Fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor – Hajdú Bihar, dotat cu Cupele: Fotoreporterilor Bihoreni, UZP Bihor și Casa Partium Debrecen (HU). Vernisajul a fost parte a ediției a VIII-a Festivalului Internațional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”.

„Scopul inițial al concursului a fost de a-i aduna la un loc pe fotoreporterii din această regiune, de a-i ajuta să se cunoască, chiar dacă trăiesc și lucrează de o parte sau de cealaltă a graniței. Foarte importantă a fost și dorința ca, prin imaginile lor, să facem cunoscute cultura și obiceiurile din România în Ungaria și invers”, a spus, printre altele, Ștefan Tóth István, președintele Asociației „Euro Foto Art”.

Evenimentul a fost completat de momente muzicale susţinute de elevi ai Liceului de Arte din Oradea. Criticul de artă Ramona Novicov a lăudat inteligența, sinceritatea și echidistanța din imagini, subliniind că expozițiile reporterilor sunt „o celebrare a clipei”.

A urmat apoi decernarea premiilor. Cupa Fotoreporterilor Bihoreni a revenit fotoreporterilor Remus Toderici (Crișana) și Halics Szófia de la Bihari Hírlap din Beretyóújfalu (HU). Cupa UZPBH a fost acordată fotoreporterului Szilagyi Lorand (Bihoreanul), iar Cupa Casa Partium Debrecen a fost atribuit fotoreporterului Ovi D. Pop (UZPBH). Portalul Debrecen - Nagyárad (DENAGY) a acordat un premiu special imaginii intitulate „Carnavalul Florilor la Oradea” realizată de fotoreporterul Csíki Ioan (RO), pentru modul în care simbolizează relații de infrățire dintre Oradea și Debrecen.

La concurs au participat fotoreporteri amatori și profesioniști ai mass mediei tipărite și electronice din județele Bihor (RO) și Hajdú Bihar, (HU) cu câte 10 imagini de fotoreportaj pe autor, realizate pe parcursul anului 2019 în cele două județe. Pentru această ediție s-au înscris în total 13 fotoreporteri, din care şase de la ziarele orădene: Crișana, Jurnal Bihorean, Bihoreanul, Biharország și Uniunea Ziariştilor Profesionişti - filiala Bihor, respectiv şapte de la mass-media din județul Hajdú-Bihar: Hajdú-Bihari Napló, portalul DENAGY din Debrecen, respectiv de la Bihari Hírlap din Beretyóújfalu  (HU).

Un juriu internațional format din artistul fotograf Ștefan Tóth István, președintele Asociației Euro Foto Art (președintele juriului), Șerban Carțis, președintele Uniunii Ziariştilor Profesioniştifiliala Bihor (UZPBH), și Stanik István expert media Debrecen (HU) au primit spre jurizare 130 de imagini codificate, fără să cunoască numele autorilor.

În urma centralizării punctajelor au fost acceptate pentru expunere 103 imagini alb-negru și color, realizate de către  fotoreporterii Camelia Bușu (RO), Csíki Ioan (RO), Halics Szófia (HU), Illés Imre Emeric (RO), Ciprian Iovan (RO), Kocsis Csaba (HU), Kovács Péter (HU), Szegedi Éva (RO), Szilagyi Lorand (RO), Ovi D. Pop (RO), Radui Elemér (RO), Remus Toderici (RO), Varga Erzsébet Mandy (RO).

Organizată în parteneriat cu Biblioteca județeană „Georghe Șincai” și Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator până pe 6 martie, în zilele de lucru între orele 08.00 și 19.00. Accesul publicului este gratuit.