Pe măsură ce coronavirusul continuă să se răspândească peste tot, orădenii care trebuie să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun au ales să-și ia propriile măsuri de precauție.

Ieri, în jurul orei 10.30, pe Linia 14 de autobuz, majoritatea călătorilor care aveau drum spre centrul orașului au purtat măști sanitare. În mijloacele de transport în comun este recomandată păstrarea distanței de cel puțin un metru între pasageri, în special când aceștia tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată. Așadar, o mare parte din riscul de infecție în mijloacele de transport în comun depinde de cât de aglomerate sunt acestea.

În Oradea, în ultima săptămână, numărul persoanelor care au ales să circule cu mijloacele de transport în comun s-a redus semnificativ. Dimineața, majoritatea călătorilor sunt persoane în vârstă, care fie au drum la piață, fie merg să aibă grijă de nepoți și sunt obligați să iasă din case.

În general, atmosfera e tristă și monotonă, iar singurul lucru pe care și-l dorește fiecare este să ajungă la destinație cât mai repede. Șoferii sunt izolați de restul călătorilor prin niște bande de protecție și nimeni nu are voie să urce în mijlocul de transport în comun prin față, întrucât ușa este blocată, tot ca o măsură de precauție. Chiar dacă numărul orădenilor care circulă cu tramvaiele și autobuzele a scăzut simțitor în ultimele zile, controlorii continuă să-și facă datoria, purtând măști și mănuși chirurgicale. Mai mult, pentru a asigura protecţia călătorilor, în contextul epidemiei de coronavirus, OTL dezinfectează la capăt de line toate tramvaiele şi autobuzele. 

Potrivit unui comunicat trimis, zilele acestea, de societatea de transport local, „tramvaiele sunt dezinfectate cu atomizor cu motor la staţia cap linie Nufărul, iar autobuzele, la capetele de linii, cu echipamente de stropit portabile”. În plus, toţi vatmanii şi şoferii OTL au fost dotaţi cu pulverizatoare de soluţii dezinfectante, mănuşi şi măști de protecţie.

„Rugăm publicul călător să înţeleagă situaţia existentă şi să ne sprijine prin acţiunile lor în efortul comun de prevenire a îmbolnăvirii utilizatorilor transportului public şi a angajaţilor OTL cu coronavirus”, se precizează în comunicat.

Totodată, începând de luni, 16 martie, OTL a pus în funcţiune una dintre cele mai moderne staţii de spălat autobuze din ţară, în care a investit 140.000 lei. Această staţie de spălare efectuează toate operaţiunile de igienizare exterioare şi poate spăla un autobuz în 8 minute.