Cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor, luni, 15 aprilie, la Căminul Cultural din comuna Tinca, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a evenimentului-concurs, intitulat sugestiv „Rromii au talent”. Cu acest prilej, în jur de 100 de elevi și-au dovedit talentul la cele trei secțiuni, Cântec, Dans și Poezie/Teatru, iar la final cei mai buni au fost premiați.

Eveniment deosebit, pregătit ieri de către elevii Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor din Tinca. Cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor, în comuna bihoreană, a fost organizat concursul de talente „Rromii au talent”, ediția a II-a.

Competiția s-a desfășurat la Căminul Cultural din Tinca și a antrenat un număr de aproximativ 100 de elevi din localitățile Dumbrava, Gepiș, Lăzăreni, Husasău de Tinca, Cociuba Mare și Tinca, care s-au întrecut la trei secțiuni: Cântec, Dans și Poezie/Teatru. Membrii juriului au avut o sarcină extrem de grea în ce privește deliberarea și acordarea premiilor. Au fost prezentate 20 de momente artistice: 7 la secțiunea poezie /teatru; 8 la secțiunea cântec și 5 la secțiunea dans.

Premiile acordate au fost următoarele: la secțiunea cântec, premiul III a fost acordat celor mai mici participanți, beneficiarii Centrului de zi de la Dumbrava; premiul II a fost acordat elevilor Fechete Daniel și Csolti Emil, Premiul I a fost acordat lui Covaci Iosif, elevi ai școlii gazde. La secțiunea dans, premiul III și premiul I a fost acordat elevilor de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca (premiul III – Florina, Moise și Raul; premiul I – Paula, Naomi și Florina); premiul II a fost acordat elevilor de la Școala Tămașda. La secțiunea poezie/teatru premiul III a fost acordat Alisiei Teglaș, elevă în clasa a IV-a care a recitat poezia „Mama” de George Cobuc; premiul II a fost acordat lui Daniel Fechete, elev în clasa a IV-a, care a recitat poezia „O scrisoare de la Muselim Selo” de George Coșbuc, ambii de la școala gazdă, iar premiul I a fost acordat elevului din clasa a VIII-a de la Școala Tămașda, Hendre Adrian, care a interpretat o poezie compoziție proprie în limba romani despre copiii părasiți de părinții nevoiți să plece în străinătate, la muncă. De menționat este faptul că, Adrian a câștigat și premiul I la Concursul national de creație literară al revistei „Rromano Vak” sub îndrumarea doamnei profesor Daniela Roxin.

Invitat special la eveniment a fost magicianul Pasquale Cesarino din Milano - Italia, care a început primele spectacole de magie la vârsta de 9 ani. Povestea lui, spusă prin magie, a impresionat publicul tânăr din sală, copiii răsplătindu-l cu aplauze.

„Ca în fiecare an, din 1971 încoace, pe 8 aprilie se celebrează Ziua Internațională a Rromilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza populația la problemele cu care se confruntă rromii. Prin acest eveniment, am dorit să atragem atenția comunității, a autorităților locale cu privire la importanța educației pentru copiii rromi”, ne-a declarat directoarea școlii, Daniela Tütös. 

Pentru că problema principală a elevilor rromi e abandonul şcolar, la Pro Roma au loc cursuri de teatru, canto, croitorie ori pictură, astfel încât copiii să-şi dorească să vină la şcoală. Colegul nostru, fotograful orădean Remus Toderici, a organizat aici chiar şi un curs de profil. După ce au învăţat noţiuni elementare, elevii şi profesorii au făcut poze în şcoală şi pe uliţele cartierului ţigănesc, cu sărăcia şi veselia lui amestecate. Cele mai bune au fost expuse, apoi, la Oradea, spre bucuria copiilor, care s-au simţit ca nişte vedete. 

Școala Creștină Privată din Cartierul Rromilor Tinca este un program-pilot de educație formală inițiat de Fundația „People to People” în mijlocul comunității de rromi din comuna bihoreană.

„Mulțumim echipei școlii noastre, colegilor de la Fundația Peple to People, celor 7 voluntari implicați, celor 19 cadre didactice din școlile partenere, membrilor juriului și invitaților pentru efortul depus. Mulțumim doamnei Denisa Luca, reprezentant al Casei Corpului Didactic, singura instituție cu caracter public care a răspuns invitației de a participa la evenimentul nostru”, a conchis Daniela Tütös.