Aleşii locali se vor pronunţa în şedinţa ordinară de joi cu privire la mai multe proiecte de hotărâri privind extinderea spațiilor pietonale din zona centrală a orașului. Dacă indicatorii tehnico-economici vor fi aprobaţi, va urma organizarea procedurii de licitație pentru proiectare și execuție.

 

„Ne axăm pe acest principiu: Oradea trebuie să fie un oraș prietenos cu pietonii. Încercăm, cel puțin în zonele centrale, să creăm cât mai multe spații pietonale, spații prietenoase cu pietonii și să reducem circulația mașinilor în zona centrală, astfel încât zonele centrale să fie niște zone în care oamenii să își petreacă timpul liber în bună dispoziție, cu posibilitatea de a participa la diverse evenimente organizate în aceste zone”, a declarat viceprimarul Florin Birta, ieri, într-o conferinţă de presă.

Primul proiect pietonal are ca obiect calea de acces pietonală de la intersecția Pieței Unirii cu strada Iuliu Maniu, mai precis zona din jurul Catedralei Sf. Nicolae. „Aici s-a încheiat un contract de comodat cu Episcopia Greco - Catolică pentru terenul din jurul bisericii, iar atât terenul care este învecinat cu Piața Unirii, cât și cu strada Iuliu Maniu, inclusiv intrarea dinspre sediul Episcopiei (str. Ep. Mihai Pavel) va fi pavat cu pavajul folosit în Piața Unirii”, a precizat viceprimarul Florin Birta.

Valoarea întregii lucrări este de aproape 5.400.000 lei, iar durata de realizare a investiției este de 5 luni. Suprafața totală pe care se extinde spaţiul pietonal este de 3011 mp, din care suprafaţa de 938 mp va fi pavată cu piatră porfir carosabil (cubeți), iar 1.669 mp, cu piatră porfir necarosabil. Zona actualului gard, care desparte curtea Catedralei Sf. Nicolae de Piața Unirii, va fi marcată cu un porfir de culoare aurie care va delimita zona bisericii de Piața Unirii. Totodată, va fi demolat şi gardul din jurul bisericii, urmând a se realiza o fâșie din lespezi de granit alb.

Al doilea proiect pietonal are ca obiect amenajarea trotuarului din strada Republicii, între str. Gh. Dima și B-dul Magheru - tronsonul I care vizează o suprafață totală de 1.004 mp. Valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect este de 2,1 milioane lei, iar durata de execuție va fi de 4 luni de zile.

„Pe partea dreaptă, unde are sediul Serviciul de Evidență a Persoanelor (SPCLEP), Primăria Oradea a reabilitat și lărgit trotuarul, urmând să reabiliteze și să lărgească și trotuarul dinspre str. Gh. Dima până în fața clădirii fostei policlinici, tot cu același material folosit pe cealaltă parte, cu refacerea iluminatului stradal și a rigolelor. În momentul în care clădirea fostei policlinici va reabilitată, municipalitatea va realiza și proiectul pentru reabilitarea trotuarului, pentru a nu compromite lucrarea atunci când se va reabilita acel imobil”, a precizat Florin Birta.

 

Se închide circulaţia în Piaţa 1 Decembrie

Totodată, municipalitatea are în vedere și realizarea accesului pietonal între strada Vasile Alecsandri și strada Independenței, care vizează o suprafață totală de 691 mp. Valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect este de 1,7 milioane lei, iar termenul de execuție este de 3 luni, în această sumă fiind inclusă și exproprierea unei suprafețe de 510 mp dinspre strada Independenței. „Începând din 2 mai se va închide circulația rutieră în Piața 1 Decembrie, între str. Traian Moșoiu și str. Independenței, pentru o perioadă de 3 săptămâni, pentru că se dorește continuarea pavării străzii Vasile Alecsandri peste trecerea de pietoni, care dă în acest moment spre Parcul 1 Decembrie. Ne dorim un acces mult mai facil al pietonilor care pot circula de pe strada V. Alecsandri înspre Parcul 1 Decembrie. Dimensiunea trecerii de pietoni va fi identică cu lățimea străzii V. Alecsandri”, a încheiat viceprimarul Florin Birta.