O fi având vreo legătură cu schimbările politice care par a ne paște ori ba, fapt este că trotuarul, de la podul Decebal până la intersecția străzilor E.M. Chitul cu Sf. Apostol Andrei a fost făcut roșu.

Drum nou

Să nu înțeleagă nimeni greșit! E foarte bine că administrația orădeană încurajează cetățenii să meargă cu bicicleta. E foarte bine că se investesc bani europeni pentru asta, deși s-ar putea argumenta că există treburi care ard mai tare. Problema e că pistele astea pentru biciclete sunt făcute cam fără cap. Acum, după ce mașinile s-au învățat să circule și pe trotuare, nici bicicletele nu puteau rămâne mai prejos. Și pietonii? Să învețe să zboare! Dar, hai să revenim cu picioarele pe... trotuarul roșu. Dacă e pistă de biciclete, de ce are bănci pe lângă ea? Să stea pe ele bunicii, ca nepoțeii să alerge printre biciclete? Chiar crede cineva că pietonii vor învăța, de pe azi pe mâine, să circule pe promenada de lângă apa Crișului. Și, când asta se mai inundă, că se întâmplă destul de des, ce facem înotăm? Altceva. De pe fostul trotuar, nu poți să ajungi la pasajul care subtraversează podul Decebal decât pășind pe pista rezervată vehiculelor pe două roți. Și cum, datorită faptului că aceasta trece razant pe langă perete, vizibilitatea e foarte redusă. În plus, unii bicicliști vin, pe pantă, cu viteză și e mare minune că încă nu s-au produs accidente. Ca să ocolești culoarul destinat bicicletelor trebuie să urci până la nivelul podului și apoi să cobori în pasaj. Există și o soluție mai comodă. S-a bătut deja potecă, dar asta presupune să o iei prin iarbă, ceea ce nu e deloc elegant. Așa știm noi să facem un pas spre civilizație și doi înapoi spre... țara lui Dorel.

Spoială, domnule!

După ce am devenit celebri, fiindcă ni s-a dus vestea în țară că Oradea e singurul oraș unde trecerile de pietoni se întind și pe troturare, fiind marcate ca atare, administrația s-a pus să șteargă urmele prostiei sale. Joi, 6 noiembrie 2014, în Piața Unirii, doi muncitori, înarmați cu pensule, acopereau cu vopsea dungile albe de pe trotuar, semne pe care, foarte probabil, tot ei le-au desenat cu câteva zile mai înainte. Zău că-s de tot râsul. O fi existând pe undeva un surplus de vopsea care trebuie consumat? Expiră sau cineva așteaptă comisionul?

Cetățeanul surmenat