Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea s-a dovedit a fi neîncăpătoare joi, 14 noiembrie, pentru publicul iubitor al folclorului tradițional, dar mai ales pentru cei care au venit să o sărbătorească pe cea mai iubită ambasadoare a folclorului bihorean și românesc, Maria Haiduc, la împlinirea onorabilei vârste de 80 de ani.

Spectacolul aniversar „O viață în slujba cântecului” a avut loc joi, 14 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, și a reunit pe scenă interpreți, instrumentiști și dansatori, în cântec, joc și voie bună, cu prilejul sărbătoririi mult iubitei interprete de muzică populară Maria Haiduc.

În prezentarea plină de căldură și măiestrie a părintelui Marius Ciprian Pop, care a înnobilat spectacolul aniversar cu frumoase crâmpeie de vorbă înțeleaptă și cântece de suflet, pe scena Casei de Cultură au evoluat artiștii: Iuliu Andrei Romanică, Marioara Precup, Adriana Comșa, Ioan Chirilă, Cornelia Covaciu Rugea, Antonela Ferche Buțiu, Florica Ruja, Mariana Militaru Blaj, Ciprian Mocan, Alexandru Carțiș, Teodora Șandru, Mihai Jula și, desigur, gazda de suflet a evenimentului, Maria Haiduc. Interpreții i-au oferit sărbătoritei flori și cadouri, în semn de aleasă prețuire pentru omul minunat pe care îl reprezintă distinsa doamnă a cântului românesc.

Sărbătorita evenimentului a avut numeroase apariții în scenă, fiecare dintre ele fiind îndelung apreciate de spectatori, care au reacționat, cu multă căldură și cu efervescență, la fiecare cânt sau vorbă, transmițând bucurie și dragoste pentru acest artist desăvârșit care și-a închinat întreaga viață pe altarul muzicii populare românești.

De asemenea, dansatorii de ieri de și de azi ai Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului”, coordonați de coregraful Dinu Avram, au oferit celor prezenți momente de măiestrie coregrafică, de o virtuozitate aparte, prin dansuri autentice din diferite părți ale țării. Desigur, cu totul deosebiți au fost veteranii ansamblului, foarte apreciați de către spectatori.

Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Orchesta „Rapsodia Bihoreană”, dirijată cu multă măiestrie și abnegație de prof. Liviu Buțiu, încât Marius Ciprian Pop a spus că „România este legată la est și la vest de două mari orchestre: în Basarabia avem „Lăutarii” lui Botgros, iar în vest, „Rapsodia” lui Buțiu”. De asemenea, maestrul Liviu Buțiu i-a oferit doamnei Maria Haiduc, din partea orchestrei, o plachetă aniversară, în semn de prețuire și apreciere.

Totodată, în semn de aleasă prețuire pentru tot ceea ce înseamnă doamna Maria Haiduc pentru folclorul românesc, în timpul spectacolului, distinsei doamne i-au fost înmânate numeroase plachete aniversare, diplome de apreciere și flori din partea Primăriei Municipiului Oradea, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Uniunii „Vatra Românească”, Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului”, Casei de Cultură a Sindicatelor Oradea, deputatului Ioan Sorin Roman, precum și din partea familiei, a tinerilor pe care i-a îndrumat și din partea celor care au venit să o sărbătorească.

Spectacolul aniversar a fost organizat de Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” și Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, fiind susținut de Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor, Asociația pentru promovarea turismului în Oradea și regiune – Visit Oradea, Fundația „Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Mănăstirea Izbuc, Uniunea „Vatra Românească”, Due Fratelli Oradea, Școala Auto Dorina, Patiseria Iohan și Microlit.

Spectacolul va fi difuzat la televiziunea Hora TV în 24 noiembrie, de la ora 13.00.

Alexandru Mihai CARȚIȘ