Scandalul de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea va fi tranșat în cel mult 30 de zile. Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bihor a analizat concluziile anchetei de la Economic și a decis să constituie o comisie de cercetare disciplinară.

Reprezentanții IȘJ Bihor, delegați să verifice situația de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, au finalizat, printr-un raport, inspecția efectuată. Raportul a fost prezentat și analizat miercuri, 17 mai, în cadrul Consiliului de administrație al IȘJ Bihor.

„S-a luat decizia constituirii unei comisii de cercetare disciplinară în cazul directorului Colegiului Economic „Partenie Cosma” Oradea, prof. Daniel Negrean.

Comisia este constituită, conform reglementărilor în vigoare, dintr-un inspector școlar general adjunct (președinte), un inspector școlar, doi directori și un reprezentant al salariaților de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea.

În continuare, se vor parcurge cu celeritate toate etapele procedurale care reglementează atributiile și activitatea comisiei”, se afirmă într-un comunicat al IȘJ Bihor.

 

Riscă desfacerea contractului de muncă

Abaterea disciplinară, care poate sta la baza unei sancțiuni disciplinare, trebuie luată de Comisia de disciplină. Comisia de etică stabilește vinovăția dar ea nu poate propune Consiliului de administrație soluție disciplinară.

„Sancțiunile pornesc de la observație scrisă și merg până la desfacerea contractului de muncă, nu doar a contractului de management. În funcție de gravitatea abaterii disciplinare”, a explicat, pentru Crișana, Horea Abrudan, care a subliniat că lucrurile trebuie să se rezolve repede: „În 30 de zile comisia trebuie să dea un rezultat. Va trebui să emită convocatoare pentru a chema la audieri profesori, elevi, directorul. Până vineri, Colegiul Economic „Partenie Cosma” trebuie să delege o persoană, un reprezentant al salariaților în această comisie. Vor asculta apoi înregistrările și vor stabili gradul de vinovăție pentru ca noi să putem lua decizia care se impune”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar adăugând că în paralel merge și ancheta Corpului de control al ministrului Educației dar că „ei, oricum, ar fi putut doar face propuneri” dacă Inspectoratul nu ar fi demarat deja propria anchetă.

În concluzie, până la jumătatea lunii iunie ar trebui să existe o decizie în ceea ce-l privește pe Daniel Negrean.

Directorul Colegiului Economic „Partenie Cosma” este anchetat de IȘJ Bihor pentru că ar fi cerut bani de la elevi pentru a organiza un after-party de 10 mii de euro. Pentru că o parte dintre copii și părinți s-au împotrivit, Negrean a încercat să-i convingă, amenințând că nu le va elibera diplomele la timp. Mai mult, într-o înregistrare intrată în posesia ziarul Crișana, Negrean le vorbește urât părinților, jignește elevii și profesorii atât de la Colegiul Economic cât și de la alte două școli din Oradea.