Tarifele pentru depozitarea deșeurilor se modifică, începând din luna mai, în urma majorării Contribuției pentru economia circulară de la 80 lei/tonă la 160 lei/tonă. În Oradea, tariful de colectare pentru persoane fizice din cadrul asociațiilor de proprietari sau locatari va fi de 20,45 lei/persoană/lună cu TVA inclus, în creștere cu 8,5% față de nivelul anterior.

Aplicată la nivelul întregii țări de la începutul anului 2020, Contribuția pentru economia circulară este o taxă impusă de Legea Deșeurilor pentru stimularea reciclării şi scăderii cantităților de deșeuri depozitate. De-a lungul anilor, valoarea taxei a crescut gradual de la 30 lei/tonă, la 50 lei/tonă, apoi 80 lei/tonă, iar de la 1 ianuarie 2024 la 160 lei/tonă.

Majorarea acestei taxe are efecte directe asupra tarifului final de depozitare, dar și asupra tarifelor de tratare a deșeurilor (TMB, sortare, compostare) care cuprind, în diferite proporții, și cantități de deșeuri ce urmează a fi depozitate, după tratare.

Totodată, la nivelul României este în curs de implementare Sistemul de Garanție – Returnare, un instrument de mediu în susținerea colectării separate în vederea reciclării ambalajelor pentru băuturi. Acest mecanism creează un lanț producător-consumator-reciclator distinct de sistemele publice de salubritate la nivelul cărora se așteaptă o scădere a cantităților de deșeuri de tip ambalaj colectate, având ca efect creșterea costurilor unitare ale deșeurilor reciclabile.

„Reamintim că la nivelul Municipiului Oradea este implementat sistemul „Plătește pentru cât arunci“, bazat pe colectarea pe mai multe fracții și tarifarea pe baza volumului recipientelor. Aplicat corect, acest sistem de colectare și tarifare aduce beneficii atât populației (reducerea facturilor prin scăderea cantității deșeurilor și separarea lor), dar și pentru atingerea țintelor de reciclare la nivelul comunității noastre”, a declarat primarul Birta Florin.

În urma creșterii taxei AFM, tariful de colectare pentru persoane fizice din cadrul asociațiilor de proprietari sau locatari din Oradea a fost actualizat cu noile tarife de tratare/eliminare, urmând a fi de 20,45 lei/persoană/lună cu TVA inclus, în creștere cu 8,5% față de nivelul anterior.

Mai exact, din luna mai, tarifele pentru deşeurile reziduale vor fi: 63,55 lei/mc pentru populaţie; 486 lei/tonă pentru firme; 483,68 lei/tonă pentru instituţii. Pentru deşeurile biodegradabile tarifele percepute sunt: 108,95 lei/mc pentru populaţie; 433,86 lei/tonă pentru firme; 513,87 lei/tonă pentru instituţii. Pentru deşeurile reciclabile, tarifele vor fi: 58,05 lei/mc pentru populaţie; 501,76 lei/tonă pentru firme; 507,57 lei/tonă pentru instituţii.