Jurnaliştii bihoreni şi-au dat ieri întâlnire la Biblioteca Judeţeană, instituţie care şi-a deschis larg porţile pentru a găzdui un adevărat maraton cultural. În cadrul manifestărilor de aici s-a derulat o masă rotundă având ca temă „Presa ieri şi azi”.

 

Pornind de la o idee a universitarilor Ioan Laza şi Florin Ardelean de la Facultatea de Jurnalism, reprezentanţi ai instituţiilor media locale, dar şi foşti jurnalişti care activează acum în cadrul unor instituţii publice s-au întâlnit pentru discuţii preliminare asupra unui proiect editorial amplu. Este vorba de editarea unui Dicţionar al jurnaliştilor din Bihor şi a unui Dicţionar al instituţiilor media bihorene. Fiind vorba de o activitate de anvergură, care presupune colectarea unui volum apreciabil de informaţii şi care, pe măsura întoarcerii în timp, devine tot mai anevoios de realizat, s-a stabilit ca prima parte a Dicţionarului să conţină jurnaliştii şi instituţiile media din 1990 şi până în prezent, atât din publicaţiile româneşti, cât şi maghiare. În privinţa instituţiilor media vor exista secţiuni distincte pentru tipurile de presă, scrisă, audio-video şi online, reviste şi publicaţii de cultură. Următoarea perioadă acoperită va fi cea „istorică”, coborând din 1989 şi până la începuturile presei locale, în anii 1860.

A fost stabilit un colectiv de coordonare - redactare, urmând ca în perioada următoare redacţiile locale să furnizeze informaţiile de care dispun. Următoarea întâlnire a reprezentanţilor instituţiilor media locale va fi luna viitoare.

La întâlnirea moderată de Ioan Laza şi Florin Ardelean a participat „decanul” de drept al jurnaliştilor bihoreni, Mircea Bradu, directorul revistei Familia, Ioan Moldovan, oficiile de gazdă fiind îndeplinite de directoarea Bibliotecii, Ligia Mirişan. Au fost prezenţi reprezentanţii redacţiilor Crişana, Bihari Naplo, Jurnal bihorean, Bihoreanul, TTV, Digi Oradea, Radio România, Radio Transilvania, Radio Favorit, UZP filiala Bihor, jurnalişti independenţi, foşti jurnalişti care activează acum în instituţii publice sau birouri parlamentare.