Printr-un proiect estimat la 7 milioane de euro, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri Oradea va reface conectivitatea habitatelor şi speciilor dependente de apă pe râul Crişul Repede, aval de Oradea, până la frontiera cu Ungaria.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a obținut finanțare pentru serviciile de proiectare din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență  (PNRR), Componenta C2 I4.1 „Eliminarea obstacolelor din cursurile de apă în scopul facilitării refacerii conectivității habitatelor și speciilor dependente de apă”.

Prin proiectul „Dezvoltarea complexă a ecosistemului râului Crişul Repede pe sectorul aval Oradea - frontiera româno - maghiară” sunt prevăzute lucrări de eliminare a obstacolelor din calea apelor în zona aflată în aval de municipiul Oradea, cu scopul facilitării reconectării unei porțiuni din fosta luncă. Aceste măsuri vor duce la refacerea conectivității habitatelor și speciilor dependente de apă din situl Lunca Inferioară a Crișului Repede (ROSCI0104)  și Valea Alceului, județul Bihor (ROSPA0103) pe o lungime de circa 22 km. Proiectul de conectivitate va ține cont inclusiv de noua pistă de biciclete de pe digul aflat pe malul drept al râului Crișul Repede, pe tronsonul Oradea-Frontiera RO-HU.

„Prin cele două componente de finanțare, pe acest tronson al râului Crișul Repede, vom avea practic un coridor verde deschis atât pentru cicloturism și ecomobilitate, cât și  pentru refacerea zonelor umede și conectivității habitatelor acvatice și terestre”, a anunțat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.

„Acest tip de proiect este printre primele din țară și vizează asigurarea condițiilor favorabile pentru migrația peștilor printr-un pasaj lateral care va fi construit la pragul deversor al Prizei de apă Tărian (jud. Bihor) după modelul omologilor noștri din Ungaria. Cu alte cuvinte, peștii vor putea migra din Tisa până pe Crișul Repede, în apropiere de Oradea. Monitorizarea pe termen mediu și lung a măsurilor implementate se va face cu ajutorul sistemului de monitorizare fish-friendly”, a precizat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Bugetul estimat pentru acest proiect este de 7 milioane de euro, cu termen de finalizare anul 2026. Până în prezent, pentru proiectele aflate în desfășurare, ABA Crișuri a obținut o serie de finanțări, prin fonduri europene și internaționale, în valoare de 103 milioane de euro.