Bugetul municipiului Oradea va fi votat în şedinţa de azi a Consiliului Local Oradea. Dezbaterea publică a avut loc luni după-amiază, însă interesaţi de prevederile bugetare au fost doar câţiva consilieri locali şi reprezentanţi ai ONG-urilor.

Aceştia din urmă s-au declarat nemulţumiţi de faptul că municipalitatea nu alocă, nici în acest an, fonduri pentru activităţile destinate tinerilor. Acestora, edilul şef le-a promis că situaţia s-ar putea schimba anul viitor, după ce va fi constituită o comisie de evaluatori independenţi.

Dezbaterea pentru bugetul municipiului Oradea a avut loc luni, de la ora 17.00, în sala mare a Primăriei, pe lângă primarul Ilie Bolojan şi directorul economic Eduard Florea participând însă doar patru consilieri locali – reprezentanţii PSD Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea şi reprezentanţii UDMR Kirei Melinda şi Kis Gabor – şi nouă reprezentanţi ai societăţii civile.

Proiectul de buget a fost prezentat de Eduard Florea, care a menţionat că veniturile pentru acest an se ridică la 1,5 miliarde lei, cu 45% mai mari decât în 2018. Cele mai multe obiecţii au fost ridicate de reprezentanţii asociaţiilor de tineret şi ai celor culturale, nemulţumiţi că nici în acest an municipalitatea nu acordă finanţare pentru activităţile pe care acestea le derulează.
„Aş vrea să ştiu din ce cauză Primăria Oradea nu alocă bani pentru atragerea tinerilor în Oradea”, a intervenit Filip Barabaş, preşedintele Asociaţiei de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului Oradea, adăugând că asociaţia pe care o conduce se ocupă cu perfecţionarea şi inserarea pe piaţa de muncă a tinerilor.

„Eu lucrez cu tineri din 2016 şi pot să vă spun că educaţia nu se termină când ieşi pe porţile şcolii. Există şi viaţă de după-amiază, când tinerii au nevoie de activităţi”, a adăugat Georgeta Szabo, adăugând că deşi primarul Ilie Bolojan a acuzat anul trecut ONG-urile că sunt prelungiri ale unor entităţi şi că stau cu mâna întinsă să obţină bani de la buget, fundaţia pe care o reprezintă a plătit anul trecut municipalităţii impozite pe proprietate în valoare de 12.818 lei. „Da, stăm cu mâna întinsă, dar pentru a-i ajuta pe alţii”, a mai menţionat Georgeta Szabo. Monica Ignat le-a povestit celor prezenţi că, împreună cu soţul său, îngrijeşte 11 copii abandonaţi în sistem rezidenţial. Ea a insistat că este vorba despre un serviciu social acreditat, iar sursa de venit o reprezintă cei 16 lei pentru hrană pentru fiecare copil pe zi.

„Nu am cerut un leu de nicăieri. Nu am aşteptat ca Primăria să ne tragă curent sau apă, am făcut totul pe banii noştri”, a menţionat ea, adăugând că nu are de unde să plătească impozitul de 13.000 lei impus de municipalitate. În acest caz, primarul Ilie Bolojan i-a recomandat să discute cu directorul economic pentru a vedea condiţiile legale pentru acordarea unei scutiri la plata impozitului. În ceea ce priveşte obiecţiile ridicate de reprezentanţii ONG-urilor, iniţial primarul a afirmat că municipalitatea acordă bani pentru tineri în cadrul unor programe cum ar fi burse pentru elevii care studiază la matematică informatică, sprijin pentru dezvoltarea domeniului IT, program de înot pentru copii sau sprijin pentru învăţământul dual. Ulterior, primarul a părut să accepte sugestia venită din partea reprezentantului asociaţiei Cultură în Mişcare, Flavius Bunoiu, care a propus înfiinţarea unei comisii evaluatori care să verifice dacă proiectele finanţate sunt implementate.

„Anul trecut am avut cheltuieli mai mari decât de obicei legate de Centenar şi nu am alocat sume fixe pentru ONG-uri. Anul acesta la fel. Pentru anul viitor, evaluatorii independenţi ar putea fi o idee bună, pentru că ştiu cum se alocau aceste fonduri. Dacă am face un grup de experţi cât mai independenţi posibil, nesindicalizaţi, ar putea fi un lucru bun”, a afirmat Bolojan, adăugând că se va interesa despre modelul adoptat la Timişoara. Alte intervenţii au venit din partea consilierilor locali, care au propus, printre altele, burse pentru studenţi, reducerea taxelor şi impozitelor locale, eficientizarea investiţiilor în serviciul de termoficare pentru a reduce preţul gigacaloriei.