Ieri a fost inaugurat primul centru de colectare selectivă a deşeurilor din Oradea, situat pe strada Thurzo Sandor. Aici, cetăţenii pot depune gratuit deşeuri provenite din gospodării, în fiecare zi, de luni până sâmbătă. Investiţia, realizată de RER Ecologic Service, se ridică aprox 150.000 de euro.

 

Centrul de colectare selectivă a deşeurilor inaugurat ieri este destinat stocării temporare a următoarelor tipuri de deșeuri: deșeuri cu conținut periculos, materiale textile, bunuri reutilizabile, ambalaje metalice, obiecte de uz caznic, sticlă, deșeuri electrice, electrocasnice și electronice, materiale plastice, hartie și carton, lemn și mobilier, deșeuri vegetale, dar și deșeuri provenind din construcții şi amenajări. Potrivit regulamentului de funcţionare, aici nu vor fi acceptate: deșeuri municipale amestecate, deșeuri menajere (resturi de mâncare), deșeuri cu conținut de azbest, material explozibil și seringi. Preluarea deșeurilor în punctul de colectare se efectuează exclusiv de la persoane fizice, care au domiciliul în municipiul Oradea, nu și de la persoanele juridice. Identificarea cetățenilor care vor aduce aici deșeuri se va face în baza cărții de identitate, iar accesul în cadrul punctului de colectare este permis doar vehiculelor cu sarcină utilă maximă de 1,5 tone. Totodată, deșeurile electrice, electrocasnice şi electronice vor fi colectate și transportate din punctul de colectare separată a deșeurilor la operatorul DEE căruia i s-a concesionat această activitate. Deșeurile cu conținut periculos vor fi transportate din punctul de colectare de către o societate comercială, cu care administratorul punctului va deține un contract în acest sens.

„Așa cum se vede, acest centru, situat chiar la baza pasajului care face legătura cu Cartierul Grigorescu este unul modern, civilizat, care are ca principal scop de a colecta cât mai selectiv deșeurile aruncate de populație și, nu în ultimul rând, de îmbunătățire a efectelor asupra mediului. Astfel, cetățenii municipiului Oradea pot depune aici gratuit deșeurile prevăzute în regulamentul de funcționare a centrului, care sunt notate pe fiecare container”, a menţionat viceprimarul Florin Birta.

Centrul va funcționa zilnic, de luni până sâmbătă, cu un program diferenţiat. Astfel, în intervalul martie – octombrie vor putea fi depozitate deşeuri între orele 8.00 – 20.00, iar în perioada de iarnă (noiembrie – februarie) între orele 9.00 – 17.00. „Primăria caută și alte terenuri potrivite pentru a dezvolta alte astfel de centre pe raza municipiului”, a mai afirmat Birta. Directorul economic al RER Oradea, Palhegyi Zoltan, a menţionat că regulamentul de funcţionare a centrului prevede că cetăţenii pot depune cantităţi limitate la unele categorii de deşeuri. „Sunt unele fracţii la care acceptăm cantităţi nelimitate, cum ar fi reciclabilele clasice ca hârtia, plasticul, metalele. Cantităţi limitate primim la moloz şi mobilier, care au volume mari”, a precizat Palhegyi Zoltan.  

Investiţia a costat aproximativ 150.000 de euro și a fost realizat din cei 850.000 de euro pe care firma de salubritate RER și i-a asumat ca investiții atunci când Primăria Oradea a prelungit contractul de salubritate pe următorii 4 ani.

Viceprimarul Florin Birta a mai precizat că acest centru de colecatare selectivă a deşeurilor este inclus de municipalitate în rândul celor 100 de proiecte dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. „O dată cu inaugurarea acestui centru de colectare selectivă, am decis să pornim și numărătoarea celor 100 de proiecte pe care Primăria Oradea și le-a popus pentru sărbătorirea Centenarului Marii Unirii. Practic, acesta este proiectul nr. 1”, a declarat Birta.