Revocat de ministrul Sănătății miercuri, 25 octombrie, aparent fără niciun motiv, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor și-a făcut ieri un scurt bilanț, a spus că a contestat în instanță măsura și a sugerat că alianța PSD-UDMR-ALDE ar putea pierde conducerea Consiliului Județean Bihor, dacă situația nu se va schimba.

 

Fostul manager Gheorghe Pintea a făcut ieri o conferință de presă în care a vorbit despre realizările pe care le-a avut în cei doi ani și jumătate de când conduce SAJ Bihor. „Am fost numit la conducerea serviciului pe 12 mai 2015. Printre cele mai importante realizări din manadatul meu se numără butonul de panică la care s-a lucrat patru luni de zile. Au fost mai multe exerciții și cazul real de la Bulz unde s-a văzut cât de util este în salvarea de vieți. După cum știți, am preluat o instituție cu multe probleme, iar în acești doi ani și jumătate am avut multe controale. La toate am ieșit foarte bine. M-am implicat ca foștii șefi de compartimente să se califice prin concursuri, pe funcțiile ocupate. Am organizat acel megaeveniment de la Era, cu 64 de echipaje, în care i-am învățat pe oameni cum să acorde primul ajutor, am organizat simularea de înec de la Băile 1 Mai și, împreună cu colegii, ne-am implicat în mai multe acțiuni caritabile. M-am îngrijit ca tot personalul operativ, inclusiv TESA, să aibă cel puțin două cursuri de pregătire pe an, mereu pe o specializare nouă. După foarte mulți ani am făcut verificări la toată aparatura medicală a serviciului, am cumpărat anual și am distribuit seturi de echipamente pentru angajați, echipamente care înainte se plăteau. Când am preluat serviciul aveam garaje care erau folosite ca depozite de fier vechi, acum sunt toate puse la punct, operative. Am făcut demersuri ca să recuperăm anumite prejudicii. Nu am putut tolera și tăinui dosarele cu nereguli, chiar dacă ele au avut loc înainte ca eu să fiu numit în funcție. Care este vina mea, cu ce am greșit de am fost schimbat?”, s-a întrebat retoric Gheorghe Pintea.

 

Pe linie de partid         

Situația de la SAJ Bihor are și o conotație politică importantă. Scandalul a pornit de la faptul că managerul Gheorghe Pintea, pus politic de ALDE, a intrat în conflict cu armata de pesedişti, puși tot politic. Ce s-a întâmplat în realitate este greu de zis, de vreme ce fiecare tabără are varianta ei.

„Totul a început în urmă cu trei săptămâni. În comitetul director al SAJ Bihor sunt patru membri PSD și eu, care sunt membru ALDE. Atunci am făcut o hârtie către Ministerul Sănătății pentru că directorul economic (Liviu Sabău, PSD-n.r.) nu are certificat de atestare a cunoştinţelor în domeniul Sistemului European de Conturi. Am văzut că apăruse o lege care spunea că de la 1 octombrie certificatul este obligatoriu pentru directorii economici din toate instituţiile statului. Revocarea mea s-a făcut în câteva ore, dar nu se spune nimic despre directorul economic, care este în concediu medical de trei săptămâni. Și care participă la diferite evenimente publice în numele PSD. Ce a umplut însă paharul și a contribuit la sabotarea mea a fost că am declanșat un control intern pentru că 15-20 de persoane au spus că au muncit și nu au fost pontate. Directorul medical (dr. Liciniu Venter-n.r.) a spus că el nu dă niciun act. Am văzut că a explicat în presă (inclusiv în Crișana-n.r.) că nu a vrut să lase niște subalterni să facă controlul. Niciunul dintre cei din comisie nu are o pregătire inferioară, ba din contră. De ce nu a vrut să pună la dispoziție acele documente, au ceva de ascuns? Eu am avut suspiciuni încă din vară că cineva lucra foarte mult și altcineva stătea acasă și lua bani și nu mi s-a părut corect. Faptul că directorul medical a refuzat să se supună acestui control este un lucru ilegal și urma să îi cer notă explicativă. Între timp a venit ordinul de revocare din funcție”, a spus Gheorghe Pintea, care susține că i s-a transmis că nu poate să lucreze cu echipa PSD.

„De ieri (miercuri, 25 octombrie-n.r.) există o fisură mare în alianța dintre PSD și ALDE în Bihor. Vom decide în acest weekend ce vom face. Mi-a sunat mult telefonul în ultima perioadă și sunt mulți șefi de partid care spun că am fost nedreptățit și că aș putea intra în partidul lor. Nu este vorba de PSD, nu voi intra în acest partid. Cred că înainte de a se întâmpla toate aceste lucruri aș fi meritat să mi se spună. Am contestat astăzi dimineață, în instanță, ordinul de revocare pe care îl consider ilegal. Indiferent de ce se va întâmpla cu mine, controlul intern nu se va opri, pentru că oamenii sunt nemulțumiți și vor merge mai sus. Chit că deja au fost amenințați”, a mai spus fostul manager.   

Deși este greu de crezut că ALDE se va retrage din coaliția de la conducerea județului din cauza acestei situații, Gheorghe Pintea spune că va pleca din partid, dacă lucrurile vor fi lăsate așa.