În perioada 28-30 mai, orădenii au putut gusta sute de preparate turcești în cadrul Istanbul Street Food Festival, eveniment care s-a desfășurat în Parcul 1 Decembrie, lângă Casa de Cultură a Sindicatelor.

Pregătite cu iscusință de maeștri bucătari turci, produsele i-au cucerit pe orădeni încă din prima zi prin gustul lor delicios, prin prospețime și aroma irezistibilă, dar și prin aspectul surprinzător. Vizitatorii au avut la dispoziție o gamă variată de produse, de la fructe de mare, la baclavalele cu fistic şi nucă. Preţurile au fost acceptabile: baclavalele, în funcţie de ingrediente, fiind 6 lei sau 9 lei suta de grame, iar o porţie de rulou, indiferent de aromă, 9 lei 100 de grame.

Cu o istorie lungă și bogată, bucătăria turcească se mândrește cu origini în Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Balcani. Timpul i-a ajutat pe turci să combine și să armonizeze diverse arome și ingrediente ce au influențat chiar și bucătăria românească.

Turcia este o țară întinsă pe două continente și nu este de mirare că fiecare zonă are specialitățile ei. Sudul a adus vestitul kebab, baclavaua și cataiful. Estul folosește din abundență măslinele și uleiul de măsline, evident datorită cultivării lor în zonă. Deloc surprinzător, de-a lungul malului Mării Negre, peștele este extrem de popular, iar în apropierea malurilor Mării Mediterane, Mării Egee și Mării Marmara legumele și verdețurile abundă la fiecare masă.