De revelion, o superstiţie "peşte" care nu se trece: câţi solzi pe peşte, atâţia bani între deşte!
Pieţele orădene, halele de carne, lapte şi fructe, supermarketurile şi cu predilecţie halele, respectiv raioanele cu peşte au fost, ieri, luate cu asalt de orădeni.
Mic sau mare, pentru orice buzunare
La hypermarketuri, cum este Carrefour Era, raionul cu peşte avea o ofertă foarte bogată. La mare căutare s-a aflat crapul viu, care avea un preţ promoţional de 13,6 lei/kg. Cel mai exotic sotiment este somonul file, care se vindea la 42 lei/kg. Un somon întreg, care depăşea 3 kg, costa 29 lei/kg. Păstrăvul proaspăt costa 15,5 lei/kg, medalionul de somon - 39 lei/kg, iar un kilogram de file de şalău costa 39 lei. Pentru cei care iubesc specialităţile mediteraneene raionul cu peşte ofereau calamar la 24 lei/kg, iar lamelele de calamar - la 31 lei/kg. Oferta nu se oprea aici, cumpărătorii mai puteau să cumpere pentru masa de Revelion midii la preţul de 9 lei/kg, inele de calamar - 20 lei/kg, surimi - 13 lei/kg, figurine de peşte pane - 11 lei/kg, respectiv trunchi merlucius - 14 lei/kg.
O afacere cu solzi
În această perioadă a anului, cele mai profitabile afaceri ar trebui să fie fermele piscicole. La nici doi kilometri de Oradea, înainte de intrarea în Sântandrei, de opt ani un orădean şi-a deschis o crescătorie de peşte cu şase bazine încălzite cu apă geotermală. Proprietarul afacerii, Viorel Mihuţ, ne-a povestit că peştii, majoritate somni, sunt împărţiţi în bazine pe categorii de greutate. "Creştem somni până ce ajung la 1,6 kg. Acum cererea este pentru peşti mai mici, nu se mai cumpără peşti mari", ne-a precizat Viorel Mihuţ. Afacerea lui se bazează pe contractele cu mai multe lanţuri de supermarketuri şi nu vinde en-detail. De la crescătoria din Sântandrei, un somn sau un crap pleacă către supermarket cu 10 lei/kg, un fitofag - cu 5,2 lei/kg, iar un caras - cu 5,5 lei/kg, la acest preţ de livrare adăugându-se TVA. Faţă de anii trecuţi, vânzările au scăzut, potrivit lui Mihuţ, cu 50%. Acest lucru s-a văzut ieri, atât la raioanele cu peşte, cât şi la halele din pieţe. În timp ce hala de carne din Piaţa Cetate era plină, zeci de orădeni se călcau în picioare la coadă la carnea de porc, în faţa halei de peşte, doar câţiva oameni stăteau la rând. Majoritatea orădenilor au preferat să cumpere peşte de două kilograme, cu solzi. "Am cumpărat un peşte de 2,6 kg. Nu e mult, dar banii sunt mulţi. Am cerut în mod special un peşte cu solzi, pe care îi vom pune la uscat ca să ne aducă noroc şi să avem bani tot anul viitor", ne-a declarat Gheorghe Chereji. Hala de peşte din Piaţa Cetate avea cinci sortimente de peşte, cel mai căutat fiind crapul. Pentru un kilogram de crap, amur sau somn vânzătorii cereau 15 lei/kilogram, iar fitofagul sau carasul costa 9 lei/kg.
Potrivit tradiţiei, primul aliment pe care trebuie să-l consumăm în Noul An este peştele. Se spune că cel care consumă acest aliment va reuşi să treacă peste greutăţi "ca peştele prin apă", iar solzii simbolizează
Banii pe care fiecare şi-i doreşte cât mai mulţi...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.