Tradiţiile bihorene ale preparării porcului vor fi (re)prezentate la cel mai important eveniment al anului 2021 în industria cărnii din România.

 

Asociaţia Culturală D’Art Oradea, organizatorul Festivalului-concurs D’ale porcului, a fost invitată să realizeze o demonstraţie de preparare tradiţională bihoreană a porcului la Carnexpo Grill 2021 (10-11 iunie, Alba Iulia).

La Carnexpo Grill vor participa reprezentanţi ai celor mai mari companii – producători şi procesatori de carne din România şi din străinătate, buyeri de top din sectorul de retail, importatori şi exportatori reprezentativi din domeniu, reprezentanţi de vârf din Ambasade, dar şi chefi care reprezintă cu mândrie sectorul HoReCa.

Echipa care se va deplasa la Carnexpo Grill este formată din câştigătorii ediţiei a VII-a (2021) a Festivalului-concurs D’ale porcului - comuna Oșorhei, echipă formată din cinci persoane şi condusă chiar de primarul Ioan Gligor. Celor cinci li se adaugă preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) – Filiala Judeţeană Bihor, Ioan Şora, şi alţi trei membri ai echipei de organizare a festivalului.

Demonstraţia va cuprinde: pârjolire tradiţională (cu paie de secară şi suflantă manuală, pe cărbuni) şi degustare şoric şi preparare tradiţională cu degustare de cârnaţi, caltaboşi şi sângerete, toroş şi tocăniţă de picioare cu găluşte, jumări.

„În cei șapte ani de când există, Festivalul-concurs D’ale porcului a adus la Oradea reprezentanţi de seamă ai Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) România, ai Institutului Culinar Disciples Escoffier România şi ai Industriei Cărnii.ro, cu scopul declarat de a promova tradiţiile gastronomice bihorene în toată România. Organizatorii Carnexpo Grill ne-au invitat, iată, să realizăm o demonstraţie de preparare tradiţională bihoreană a porcului la cel mai mare eveniment al Industriei Cărnii din România. Suntem onoraţi de invitaţie şi vom reprezenta cu cinste judeţul Bihor şi tradiţiile sale gastronomice la acest eveniment”, a precizat Nicolae Pop, directorul Festivalului.