Orădenii sunt invitați vineri, 17 mai, la o sesiune de simulare a procesului decizional în cadrul UE. Publicul va avea șansa de a asista la un Summit European simulat de către studenți și cadre didactice ale Universității din Oradea.

 

Simularea intitulată „Războiul din Ucraina și consolidarea strategiei industriale europene în domeniul apărării” va oferi publicului participant ocazia de a constata cu propriile simțuri caracteristicile mediului instituțional european. Astfel, cei prezenți vor avea prilejul de a înțelege într-un cadru practic și aplicat care sunt rolurile principalelor instituții ale UE și modul în care acestea colaborează pentru a implementa strategia UE. Evenimentul va avea loc în data de 17 mai, începând cu ora 10.00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea. Persoanele interesate sunt invitate să se înscrie.

În cadrul simulării, studenții vor intra în rolul unor reprezentanți ai unor instituții precum: Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European, dar și Guvernul Ucrainei. Participanții implicați direct în dezbateri se vor documenta pentru a aduce în fața publicului o simulare cât mai autentică și informativă. Aceste simulări ale procesului decizional al UE se desfășoară pe baza unui scenariu inspirat din realitățile geopolitice actuale și au scopul de a aduce în vederea comunității locale teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene. Organizatorii își propun să deschidă un dialog la nivel local în privința chestiunilor discutate la nivel european.

Cei care doresc să se particie trebuie să completeze un formular care se găsește pe pagina de facebook europedirectoradea.

Evenimentul este organizat de Centrul Europe Direct Oradea, Fundația Comunitară Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării prin Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității din Oradea.