Miercuri, 5 decembrie, în foaierul Teatrului Regina Maria din Oradea, a avut loc vernisajul expoziţiei „Oradea mea de turtă dulce”. Expoziţia a cuprins 18 tablouri semnate de actriţa Adela Lazăr şi un tablou... surpriză.

Cunoscută publicului orădean graţie rolurilor pe care le-a interpretat pe scena Teatrului Regina Maria, Adela Lazăr şi-a transpuns de-a lungul anilor o parte din energia ei debordantă şi optimismul ei molipisitor în picturi inedite, pline de culoare. S-a apucat de pictat la îndemnul apropiaţilor şi a ajuns, după 12 ani, să aibă expoziţii personale în Oradea şi Târgu Mureş. Expoziţii care stau sub semnul ineditului, la fel cum a stat vernisajul organizat miercuri seara în foaierul Teatrului Regina Maria. Un vernisaj la care copii de toate vârstele şi-au organizat ad-hoc teren de joacă, iar oamenii mari au păşit într-o lume a fantasticului şi au aflat cum ar arăta Oradea dacă am trăi într-un basm. Basmul Adelei Lazăr.

„Adela se află la cea de-a doua expoziţie personală. Aceste picturi expuse au un simţ cromatic fantastic. La prima vedere ai impresia că sunt încărcate, dar Adela are acest simţ, ştie întotdeauna unde să se oprească”, a explicat preşedinta UAP Bihor, Vioara Bara. „În tablourile ei găseşti mereu o zonă de linişte. Mereu găseşti un petic de cer în faţa căruia poţi să meditezi. Eu consider că o pictură nu trebuie explicată. Ea ne transmite totul atunci când o privim. Iar tablourile Adelei au această energie şi acest potenţial de a transmite totul privitorului”, a mai spus Vioara Bara.

În completare, criticul de artă Ramona Novicov i-a mulţumit Adelei că „nu ne lasă să uităm că trăim un miracol în fiecare zi” şi a subliniat potenţialul ei de a-şi transpune personalitatea în fiecare tablou pe care îl pictează. Nu în ultimul rând, arhitectul Dan Costa i-a lăudat lucrările şi a îndemnat-o pe Adela să dedice mai mult din timpul ei artei plastice. Vernisajul Adelei Lazăr, deşi a adunat un număr impresionant de oameni, poate fi asemănat cu o sărbătoare între prieteni. Prieteni ca Ioana Dragoş Gajdo, care a pregătit un speech emoţionant, ca Richard Balint, care a acompaniat la chitară întreg evenimentul, ca Şerban Borda, care a deschis seara cu un moment de pantomimă, ca zecile de invitaţi care au venit să se bucure alături de artistă. „Oradea mea de turtă dulce” cuprinde 18 tablouri în care sunt ilustrate clădiri emblematice ale oraşului. Cel de-al 19-lea tablou expus îi aparţine fiicei Adelei Lazăr, Anabella. Expoziţia este cu vânzare şi îşi aşteaptă vizitatorii până în data de 16 decembrie, doar înainte de începerea spectacolelor programate de Teatrul Regina Maria. Lucrările pot fi admirate şi online, pe hadellashop.ro.