ELSA Oradea, organizația studenților de la Drept, a organizat ieri, de la ora 14.00, la Trade Center Oradea o conferință pe tema malpraxisului. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor personalități importante ale lumii medicale, discuțiile fiind mai mult decât educative.

 

Alături de studenții orădeni, la eveniment au participat colegi de la ELSA Iași și ELSA Târgu Mureș. Printre vorbitori s-au aflat Răzvan Doseanu, avocat al Societății Profesionale de Avocați Doseanu&Asociații, Carmen Pantiș - președintele Colegiului Medicilor Bihor, Gabriel Mihalache - medic legist, Cseke Attila - senator și fost ministru al Sănătății și Cerasela Nergheș - broker în asigurări.

„Le mulțumim mult colegilor de la ASMO, care ne-au ajutat la organizare, prietenilor de la Iași și Târgu Mureș și invitaților pentru că ne onorează cu prezența”, a spus președinta ELSA Oradea, Claudia Romocea.

Așa cum se obișnuiește la evenimentele organizate de studenții de la Drept, s-a trecut repede peste prezentări și s-a intrat la dezbaterea propriu-zisă. Moderatoare a fost Loredana Corchiș, fostă absolventă a facultății orădene. Prima care a vorbit sălii pline a fost brokerul de asigurări Cerasela Nergheș, care a venit în fața studenților cu un caz concret de malpraxis, cerându-le participanților să identifice cine va plăti despăgubirile. Cel mai bun răspuns l-a dat chiar legistul Gabriel Mihalache, care a spus că „deși medicii sunt obligați să se asigure pentru cazurile de malpraxis, situațiile în care firmele de asigurări plătesc ceva sunt extrem de rare. Despăgubirile le plătește fie medicul din buzunarul lui, fie spitalul. Asigurările acestea sunt bune pentru firmele de asigurări, aproape niciodată pentru medici”.

Discuțiile care au urmat au fost interactive, studenții având multe întrebări de pus, iar invitații fiind deschiși spre dialog.