Sala Toscana a hotelului Ramada a găzduit joi, 4 aprilie, un eveniment care a avut în centru dezvoltarea mediului economic și susținerea forței de muncă. În cadrul lui, președintele Consiliului Național al IMM-urilor (CNIPMMR), Florin Jianu, a prezentat o analiză a economiei românești.  

Evenimentul s-a adresat antreprenorilor, inspectoratelor școlare, universităților, școlilor duale și academiilor care vor să contribuie la dezvoltarea mediului economic și susținerea forței de muncă. Alături de Florin Jianu, la primul panel „Investiții și lanțuri de furnizori” al „vorbIMM despre... Regenerarea României”, au mai participat: subprefectul județului Bihor - Emilian Pavel, directorul general al Zonei Metropolitane Oradea - Letiția Moțoc, șeful executiv al Direcției Gestionare, Monitorizare și Evaluare, ADR Nord-Vest - Ciprian Barna, președintele Patronatului European al Femeilor de Afaceri (PEFA) - Andreea Negru, managerul corporate de la Groupama - Nicoleta Vatlavec și directorul Grup Retail, BCR - George Silaghi.  

Pentru că „trebuie să știm de unde plecăm și unde vrem să ajungem, unde vrem să poziționăm România pe harta națiunilor antreprenoriale”, Florin Jianu a prezentat rezultatele Indexului antreprenoriatului românesc. Prima statistică a fost cea a ritmului real de creștere a PIB-ului.

„Față de anul 2022 PIB-ul a crescut cu 2%. Pentru anul 2023 datele INS arată o inflație în scădere față de 2022, dar totuși foarte ridicată. Conform Ministerului Muncii, în anul 2023 rata șomajului a fost de 2,93%, într-o mică scădere față de 2022. În ceea ce privește câștigul salarial mediu lunar net, conform INS, la finalul anului 2023, acesta se situa la nivelul de 5.079 lei, în creștere cu 15,48% față de aceeași perioadă a anului 2022”, a spus, printre altele președintele Consiliului Național al IMM-urilor, care a subliniat că în 2023 cursul de schimb leu/euro a fost stabil având o deviație de doar 1,6% față de medie.

Partea a doua conferinței, panelul 2, „Învățământ dual și digitalizare” i-a avut în prim plan pe Sterică Fudulea - secretar general al CNIPMMR, Lorena Stoian - prim vicepreședinte PEFA, Simona Ileana Sandu - inspector de specialitate la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Dan Marius Suciu - consilier superior la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Cluj, Constantin Badea - secretar general la Camera de Comerț și Industrue Bihor și Vasile Valentin Trip - fondator și administrator al Valtryp.

Moderatorul evenimentului a fost Liviu Sabău, membru în biroul director al Consiliului Local al Intreprinderilor Mici și Mijlocii Oradea.