Cu o zi înainte de desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Teatrului Regina Maria, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Ioan Mang a anunţat că va continua procedurile, în ciuda faptului că Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ dispoziţia preşedintelui CJ de organizare a acestui concurs. Mai mult, Mang îl acuză pe prefect de abuz în funcţie.

Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a convocat presa la o conferinţă pe tema concursului de management la Teatrul Regina Maria luni, cu doar câteva zeci de minute înainte de întâlnirea stabilită. Mang şi-a motivate gestul de a organiza conferinţa contra-cronometru, prin prisma unor lămuriri care trebuie să aibă loc înainte de susţinerea propriu-zisă a concursului de management la teatru.

„Vă reamintesc că am primit de la Prefect o adresă prin care ne anunţa că a atacat în contencios-administrativ dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor de organizare a concursului de managemet. În data de 10 ianuarie i-am trimis prefectului o adresă prin care îl înştiinţam că nu are atribuţii legale pentru a face acest lucru. În loc de răspuns, prefectul a mers mai departe cu procedura”, a spus Ioan Mang. „Prefectul nu are în atribuţii să verifice dispoziţii ale preşedintelui de Consiliu Judeţean. Domnul Dumitru Ţiplea uită că este înalt funcţionar public şi se comportă ca un liberal”, a mai subliniat Ioan Mang. Acesta a arătat că în anul 2015, a existat o iniţiativă legislativă a deputatul Andrei-Liviu Voloşevici care prevedea că, pe lângă atribuţiile de a verfica legalitatea actelor administrative ale primăriilor şi consiliilor judeţene, prefecţii ar putea verifica şi dispoziţiile emise de primari sau de preşedinţii consiliilor judeţene. Acest proiect de lege a fost atacat de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională României, iar CCR a admis obiecţia de neconstituţionalitate. Este vorba despre Decizia nr. 747/2015 referitoare la admiterea obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind completarea unor prevederi ale Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și a unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, în vigoare de la 11 decembrie 2015.

„În aceste condiţii îl rugăm pe domnul prefect să-şi retragă atacul chiar astăzi. În caz contrar, poate fi acuzat de abuz în funcţie”, a mai spus Ioan Mang.

Acesta a mai precizat se va desfăşura în continuare concursul de management conform calendarului. Astfel, astăzi, 28 ianuarie, au loc evaluările, iar în 29 ianuarie sunt programate interviurile. Cei trei candidaţi la postul de manager al Teatrului Regina Maria sunt: Daniel Vulcu, Elvira Rîmbu şi Ioan Ieremia.