Imaginile cu zeci de oameni înghesuindu-se pe un trotuar de o jumătate de metru, cu genți, plase și alte bagaje, care puteau fi văzute zilnic lângă Gara Oradea, spre Bulevardul Ștefan cel Mare, se vor schimba în curând. Deja se vede noua autogară OTL, lucrările urmând a se finaliza în această lună.

 

Viața într-un oraș modern este legată într-o anumită măsură și de porțile prin care se intră și se iese din el. Acolo, oamenii își așteaptă sau își conduc prietenii, rudele, familia. Acolo, străinii iau prima dată contact cu acest oraș, aspect care le poate schimba complet părerea despre el. Am cunoscut oameni care își formaseră o părere greșită despre Oradea doar pentru faptul că, trecând cu trenul spre Vest, văzuseră gara care, în urmă cu câțiva ani, era într-o stare jalnică. Tocmai de aceea, orice investiție care vine în rezolvarea acestor aspecte este mai mult decât de apreciat.

Ultima dintre acestea, nu singura și nici cea de pe urmă, este Autogara Ştefan cel Mare care se construiește lângă Gara Oradea. Valoarea contractului este de 116.121,43 lei (fără TVA), iar finanţarea provine integral de la bugetul local al Municipiului Oradea.

„Sunt construite clădirea compusă din sală de aşteptare, punct de informare şi vânzare a titlurilor de călătorie, birou administrativ, spaţiu comercial şi trei grupuri sanitare, din care unul pentru persoane cu dizabilităti, platformă  cu 4 peroane pentru îmbarcarea-debarcarea călătorilor și o zonă de aşteptare exterioară cu copertină metalică.

Autogara va deservi operatorii de transport cu licenţe de traseu valabile şi care penetrează oraşul dinspre nord-vest. Astfel, persoanelor care călătoresc permanent (naveţişti) sau ocazional cu mijloacele de transport care vor accesa noua autogară li se va oferi, pe lângă modalitatea eficientă de transbordare (o staţie de tramvai prin care se face legătura cu toate zonele oraşului) şi condiţii calitativ superioare”, se afirmă într-un răspuns al OTL, la solicitarea cotidianului CRIŞANA, în care se estimează că în cursul acestei luni lucrările vor fi finalizate.

Pe lângă stația aflată în construcție, în Oradea există şi sunt deja funcţionale alte două. Autogara Nufărul, dată în folosinţă la începutul anului 2014, care deserveşte operatorii de transport care accesează oraşul din partea de sud, şi Autogara Decebal, dată în folosinţă în aprilie 2016, care deserveşte operatorii de transport care accesează oraşul din partea de sud-vest (Sântandrei, Cheresig, Salonta).