Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, joi, 27 ianuarie,  la Muzeul Ţării Crişurilor, secţia Muzeul Oraşului Oradea, a avut loc activitatea Arta Memoriei, la care au participat elevi ai Liceului Aurel Lazăr.

Voci în calea uitării au fost dr. Ioan Ciorba - Șeful Secției Muzeul Orașului Oradea, dr. Diana Iancu - muzeograf şi doamna profesoară Livia Ghiurcuţa, alături de elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr. Acestora din urmă li s-a prezentat semnificaţia zilei şi aspecte referitoare la comunitatea evreiască din Oradea în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când aceasta a fost cuprinsă de răul absolut: măsuri antisemite, ghetoizarea şi deportarea în lagărele naziste.

Tragedia comunităţii evreieşti din perioada respectivă a fost ilustrată de expunerea lucrării „Cizma fascistă”, realizată de pictorul Leon Alex. Acesta s-a născut în anul 1907, la Petroşani, ca fiu al unui meseriaş din Valea Jiului. Împreună cu familia, în anul 1916, s-a mutat la Oradea. Leon Alex a dorit să exprime prin creaţia sa stări, sentimente, situaţii, precum frica şi suprimarea fizică.

În anul 1943, captiv într-un lagăr de muncă forțată, pictorul s-a îmbolnăvit de tifos, fără posibilitatea obținerii îngrijirii medicale. A reuşit să se vindece, să scape de lagăr și s-a înrolat în armata sovietică. Ultimele știri despre artist datează din luna martie 1944, la Ostroh, Ucraina, unde se pare că a participat la o luptă cu forțele naziste căreia nu i-a supraviețuit.

În lucrarea Cizma fascistă, pictorul dezvăluie opresiunea teribilă a regimului totalitar într-o imagine cutremurătoare.

Aceasta cuprinde cinci cizme care înaintează spre centrul compoziţiei având pe marginile tălpilor cu gheare zvastica nazistă. În centru, se află o familie de evrei, trei adulţi şi un copil, obligaţi să poarte semnul distinctiv - steaua galbenă, care, privesc cu spaimă, cum vor fi striviţi. Premoniţia este copleşitoare, pictorul remarcându-se prin caracterul vizionar.

Obiectivul acestui eveniment a fost acela de a crea empatie cu victimele Holocaustului, de cunoaştere a evenimentelor din anul 1944 în Oradea şi de a valoriza patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor - Complex Muzeal.