La Muzeul Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr.1/A), marți, 23 mai, de la ora 17.00, va avea loc conferința „Regina Maria o bună româncă”, susținută de către Georgeta Filitti, membră de onoare a Academiei Române.

 

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău al Academiei Române și Școala Doctorală de Istorie a Universității din Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează conferința „Regina Maria o bună româncă”, susținută de către Georgeta Filitti, membră de onoare a Academiei Române. Evenimentul face parte din Zilele Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXV-a și va avea loc marți, 23 mai, de la ora 17.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe.

Conferința va fi urmată de prezentarea volumelor „Regina Maria a României. Însemnări zilnice, 1929”, Editura Corint, București 2021 și „Regina Maria a României – Însemnări zilnice 1930”, Editura Omnium, București, 2022, ambele ediții îngrijite de Georgeta Filitti.

Membru de onoare al Academiei Române (2022), decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012 și de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2019, Georgeta Filitti este unul dintre cei mai importanți istorici contemporani din România, autoare a numeroase studii făcute asupra unor personalități istorice românești. Născută în anul 1938, la București, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1961, iar în 1971 a obținut doctoratul în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În perioada 1961-1998 a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu (în total 9 volume).

În prezent, Georgeta Filitti își continuă activitatea în domeniul cercetării istorice și este una dintre personalitățile cele mai respectate din domeniul său. Lucrările sale sunt apreciate atât în România, cât și în străinătate, iar contribuția sa la cunoașterea istoriei României este de neprețuit.

Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri!