Instituţie etalon a învăţământului de pe valea Crişului Repede împlineşte 70 de ani de la înfiinţarea sa. A fost un eveniment deosebit, ştiind că, la acea vreme, în anul 1953, în actualul Bihor se aflau în funcţiune licee doar la Oradea şi la Beiuş.

70 de ani de existență. E mult? E puțin? Pentru univers - o picătură într-un ocean. Pentru noi - o viață de om. Orice aniversare este, în egală măsură, motiv de bucurie, dar și moment de rememorare și de bilanț.

În anul 1953 lua ființă Liceul Teoretic din Vadu Crişului, printre primele licee din ţară, o clădire învăluită de lumina caldă a unei zile de septembrie, răsărind între casele unor oameni simpli, în liniște, curățenie, ordine… „A deschide o şcoală înseamnă a aprinde o candelă în întunericul lumii” spunea Victor Duta; într-adevăr prof. Ioan Brândaşiu (director între anii 1953-1958) putem spune că a adus lumina în localitate, atât în sens figurat, cât şi în sens propriu, el fiind cel care a adus atât lumina spirituală „cartea”, cât şi lumina electrică, lăsându-şi puternic amprenta asupra configuraţiei actuale a acestei localităţi.

 Evenimentul aniversar ne dă sentimentul împlinirii unei misiuni complexe, aceea de a sărbători oamenii care aici s-au format ca personalități, aici și-au format drumul în viață, de această școală și-au legat visurile, unele împlinite, altele rămase speranțe, așa cum apar în cea mai frumoasă perioadă a vieții.

„Sărbătoarea din acest an stă sub semnul responsabilității, întrucât tradiția ne obligă să ducem mai departe realizările generațiilor anterioare. Ea nu e doar prilej pentru manifestări festive, ci și îndemn pentru a promova cele zece valori fundamentale care ne-au definit de-a lungul a 70 de ani și pe care ni le asumăm acum, într-o ștafetă simbolică: ambiție, cunoaștere, curaj, devotament, generozitate, optimism, pasiune, perseverență, profesionalism și voință. Vă invităm, așadar, să ne fiți alături, înnobilând, prin prezența dumneavoastră acest eveniment”, au declarat cei din conducerea şcolii.

Întâlnirea va începe la şcoală, duminică 15 octombrie 2023 de la ora 10.00 şi va continua la Căminul Cultural din localitate la ora 12.00.

I.H.