În 2021, Direcţia Silvică Bihor a tăiat mai mulţi copaci decât masa lemnoasă prevăzută în programul de recoltare din cauza „cererii mari de pe piaţă în a doua parte a anului şi a organizării licitaţiilor electronice”. Prefectul i-a recomandat şefului DS să se axeze mai mult pe turism ca sursă de venit pentru că „soluţia drujbă începe să nu mai stea în picioare”.

„Recoltarea masei lemnoase destinată exploatării reprezintă principala sursă de venit a Direcţiei Silvice. Programul de recoltare pentru anul trecut a fost de 193.000 de metri cubi şi am recoltat 226.000 de metri cubi, deci în procent de 117%. Această situaţie a fost posibilă, pe de o parte, datorită cererii mari de pe piaţă, în a doua parte a anului şi a organizării licitaţiilor electronice”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Bihor, Ioan Teodor Suciu, în şedinţa Colegiului Prefectural de marţi.

Cel mai mare volum de masă lemnoasă, circa 45.000 de metri cubi, a fost recoltat din Ocolul silvic Remeţi, acolo unde, susţine şeful Direcţiei Silvice, în anul 2021 s-a constatat fenomenul de uscare, determinat de invazia gândacului de pădure, după ce, în vara anului, zona a fost afectată de furtuni şi ploi torenţiale. În vederea asigurării necesarului de lemn pentru nevoile populaţiei, Direcţia Silvică Bihor a pus pe piaţă un volum de 31.000 mc de lemn pentru încălzire, obţinând un venit de 5.580.000 de lei.

În următorii ani se estimează o creştere procentuală de 3-10% pe an pentru asigurarea necesarului de lemn pentru nevoile populaţiei. În acest sens, conducerea Direcţiei Silvice a decis că se impune creşterea şi optimizarea valorificării lemnului de foc prin magazinul online www.magazin-online.dsoradea.ro.

Direcţia Silvică a realizat venituri şi din produse şi servicii, cu peste două milioane de lei mai mult decât în anul 2020, de la 15,5 milioane lei la 17,6 milioane lei în 2021. Acestea au fost realizate prin iniţiative cum ar fi magazinul propriu pentru comercializare a fructelor de pădure şi a păstrăvilor, obţinerea în premieră a clasificării ca spaţii de cazare pentru patru cabane silvice, la care cazarea poate fi achitată şi cu vouchere de vacanţă, precum şi prin folosirea platformei electronice www.magazin-online.dsoradea.ro începând cu anul 2021 pentru plata taxelor de pescuit recreativ sau alte taxe sau facturi emise de către direcţia silvică sau ocoalele silvice din subordine.

Programul de dezvoltare a beneficiat de investiţii din fonduri proprii, de 243.000 de lei, fondul de accesibilizare, 3,059 milioane de lei şi alocaţii bugetare în valoare de 2,094 milioane lei. Sumele s-au regăsit în principal în instalaţii pentru despicarea lemnului, utilaje silvice, reabilitarea a 33 de drumuri forestiere afectate de calamităţi, o reţea de 150 km.

Veniturile totale se ridică, în anul 2021, la suma de 69.729.000 de lei, cheltuielile totale fiind de 63.500.000 de lei, iar profitul de 6,2 milioane de lei.

Prefectul Dumitru Ţiplea i-a recomandat şefului Direcţiei Silvice Bihor să aibă în vedere diversificarea surselor de venit, pentru că „soluţia drujbă începe să nu mai stea în picioare”, să se facă mai mult turism în păduri, pentru valorificarea cât mai verde a patrimoniului silvic.