Județul Bihor se află sub incidența unui Cod Roșu hidrologic, valabil până în data de 1 decembrie, ora 24.00, a unui Cod Portocaliu hidrologic, valabil până în data de 3 decembrie ora 12.00 și a unui Cod Portocaliu meteorologic, valabil pentru zona de munte a județului, până în data de 1 decembrie, ora 15.00.

În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu hidrologic a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert, iar pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” a fost activată grupa operativă și au fost prealertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase.

Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, iar echipajele de pompieri acționează în teren pentru monitorizarea situației în zonele cu pericol de inundație și pentru gestionarea evenimentelor generate de ploile abundente.

În data de 01 decembrie a.c., între orele 09.20 – 11.40, pompierii militari bihoreni au acționat pentru evacuarea apei din subsolul unei pensiuni situate în Băile Felix și al unui hotel din localitatea Aleșd, respectiv din curțile a două gospodării din Oradea și Aleșd.

Pentru prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrologice periculoase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” recomandă bihorenilor respectarea mai multor măsuri. În cazul când inundaţia vă surprinde acasă: dacă aveți timp, aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur - mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă; asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni; evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute; încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice. Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel: mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.