Administraţia Naţională de Meteorologie a emis azi mai multe alerte meteo cod galben și portocaliu, în care anunță pe de o parte vânt puternic până vineri în nouă județe, pe de alta caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei.

Codul portocaliu intră în vigoare azi la ora 18.00 și expiră vineri la ora 6.00 și vizează județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Cluj.

Aici vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80-90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35...60 l/mp.

De vineri ora 6.00 până sâmbătă ora 10.00 se anunță în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului.

De joi până vineri, va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.