Coaliţia Rogerius a transmis joi, 6 mai, un comunicat de presă prin care critică Primăria Oradea şi operatorul de salubritate RER, nemulţumiţi de acţiunile celor două instituţii îndreptate „împotriva cetăţenilor”.

„În concret: Primăria Municipiului Oradea se laudă că împarte cu zecile amenzi și avertismente către asociațiile de proprietari în baza HCL 861/29.10.2020, hotărâre ce trebuia anulată la începutul acestui an odată cu hotărârea judecătorească definitivă a Curții de Apel Oradea privind întreținerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor, din decembrie 2020. La aceea dată, primarul spunea că se va consulta cu juriștii instituției ce este de urmat… Se pare că au sărit peste aspectele esențiale ” au transmis aceştia în comunicat.

Coaliţia Rogerius acuză faptul că angajaţii Primăriei au dat amenzi pe nedrept către asociaţiile de proprietari şi le cataloghează acţiunile drept „metodă de intimidare și răzbunare”. Coaliţia susţine că în continuare agenţii Primăriei notifică şi amendează Asociaţiile în baza HCL 861/2020, care trebuie anulată prin decizia definitivă a Curţii de Apel Oradea.

„Reiterăm faptul că Asociațiile de proprietari nu au posibilitatea și nici dreptul de a supraveghea şi controla pe domeniul public, această sarcină revine (cui altcuiva?) administrației locale. Pe înțelesul aleșilor locali și ai specialiștilor Primăriei Oradea: știm că amenzile și avertismentele nu doar că nu se justifică, ci sunt doar o metoda de intimidare, fără vreun temei juridic, astfel încât vom fi nevoiți să ne căutăm dreptatea iarăși în instanță, și vom avea câștig de cauză din nou”, transmit membrii Coaliţiei.

Preşedinţii Asociaţiilor care semnează comunicatul transmit faptul că „Legiuitorul a pus în competența administrației publice sarcina salubrizării”, nu în sarcina locatarilor/ proprietarilor. Apoi, „nu poți pune o taxă, doar așa, cu dorința de a pedepsi pentru nesupunere la semnarea unui contract, cu unicul prestator de salubrizare, în condiții evident nejustificate (schimbare de la kg cu volum și evident anti-cetățeni! Până unde se poate accepta disprețul?! În 2018, prin HCL nr. 873, primarul de atunci și consilierii au vrut să ne transforme și în grădinari (în tipul liber și nu numai), iar actualul edil-șef, fără nicio expertiză reală în comunicarea cu cetățenii acestui oraș, vrea (ori se simte obligat) să ne transforme în sponsori, garanție pentru profit major al RER și nu în ultimul rând în gunoieri de rând”, susţine semnatarii.

Coaliţia se arată în continuare nemulţumită şi de noile taxe pentru colectarea deşeurilor pentru Asociaţiile de proprietari care nu au semnat noile contracte.

„În privința taxei-pedeapsă ce era anunțată luna trecută de primar ca 17,26 lei / persoană, și înștiințarea tip fițuici având sigla RER cu această sumă, iată că bravii conducători ai orașului s-au simțit  nevoiți săptămâna trecută să mărească taxa de sponsorizare la 27 lei, din pix!” se mai arată în comunicatul semnat de preşedinţii mai multor asociaţii de proprietari, Ardelean Silvia, Bulzan Felicia,

Han Dan, Pleș Mirela şi Horvath Ioan.