Orădenii care au ajuns zilele trecute în Cimitirul Municipal, fie pentru a participa la o înmormântare, fie pentru a curăța mormintele celor dragi, s-au plâns că sunt atacați de țânțari.

O abonată a ziarului CRIȘANA ne-a sesizat faptul că în Cimitirul Rulikowski, aparținătorii nu se pot reculege la mormintele celor dragi, din cauza țânțarilor care îi invadează din toate părțile.

„Soțul meu a murit în urmă cu patru săptămâni. De câte ori am fost la Cimitir până acum, am întâlnit oameni care se plângeau de modul în care arată: iarba este foarte mare, iar peste tot e plin de țânțari. Ultima oară, inclusiv nepoțelul meu de șase ani a fost mușcat de țânțari. Nu e plăcut nici pentru un adult, dar atunci pentru un copil...”, s-a plâns doamna E.E., din Oradea.

În zilele de sfârșit de august, când temperaturile de afară depășeau 30 de grade, aleile cimitirului au fost de-a dreptul invadate de enervantele insecte, care muşcă orice prind.

„Dăm atâția bani la Cimitir și nu se găsesc doi sau trei oameni care să cosească iarba de acolo? Nici ultima oară n-am putut să rămân mult timp la mormântul soțului meu, din cauza țânțarilor”, mai spune femeia. 

Reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public, societatea care are şi cimitirul în subordine, spun că au făcut mai multe dezinsecţii în această vară.

„Cimitirul a făcut lunar lucrări de dezinsecție, ultima având loc în 17 august 2020. ADP are contract cu o firmă de dezinsecție, dar mai face asemenea lucrări pe cont propriu, în special în zona capelelor și a aleilor principale. În aproximativ o săptămână, vor fi finalizate lucrările de întreținere (cosit și toaletat) în tot cimitirul”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ADP Oradea, Loredana Buz, menționând că este cea de-a patra cosire din acest an.

Cimitirul Municipal Oradea este în administrarea și exploatarea SC Administrația Domeniului Public SA (fostă RAPAS) conform Hotărârii Consiliului Local nr. 878 din 30.11.2006.

Compartimentul Cimitirul Municipal are ca obiect de activitate administrarea domeniului public (terenul şi bunurile mobile şi imobile aflate în patrimoniu), efectuarea de prestări servicii funerare şi comercializarea prin magazine proprii a obiectelor şi materialelor specifice activităţii de pompe funebre.

Accesul publicului în incinta cimitirului este permis zilnic, după următorul program: 1 aprilie - 31 august , între orele 08.00 - 20.00; 1 septembrie - 31 octombrie, între orele 08.00 - 18.00; 1 noiembrie - 31 martie, între orele 08.00 - 17.00.