Datele culese de recenzori vor arăta că sunt 21 de milioane de români „după domiciliu” (cei de acasă plus cei care lucrează în străinătate) şi 19 milioane „după reşedinţă” (doar cei care locuiesc în România), spune Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor s-a încheiat duminică, 31 iulie, iar datele parţiale vor fi publicate în decembrie. Operațiunea a început la jumătatea lui martie cu aşa numita „autorecenzare” (înscrierea electronică).

„Datele parţiale vor fi publicate în decembrie iar datele finale în 2023. Este complet diferit de recensământul din 2011 când datele au fost culese pe hârtie şi am avut nevoie de un an de zile să le încărcăm pe un suport electronic. Acum totul este într-o bază de date”, a spus Tudorel Andrei, citat de Ziarul Financiar.

Recensământul, care se organizează o dată la zece ani (a fost amânat acum cu un an, din cauza pandemiei Covid-19) este aşteptat nu doar de „gură cască”, ci de tot mediu social şi economic. Companiile de îmbrăcăminte vor să afle ce să producă: haine de nuntă sau de priveghi, în funcţie de vârsta populaţiei. Companiile alimentare, la fel. Mediul politic este, la rându-i, atent pentru că unu-i mesajul pe care-l transmiţi unui adolescent şi altul este mesajul transmis unui adult. În plus, de pildă, în instituţiile UE, numărul de poziţii este stabilit în funcţie de numărul populaţiei unei ţări.