Aurel Chiriac va fi înlocuit de la conducerea Muzeului Țării Crișurilor, după ce, în ciuda contestației depuse de acesta, nota finală, obținută în urma analizei noului proiect de management, a rămas aceeași: 6,75. Şi la Biblioteca Judeţeană se va produce schimbarea de manager.

„Conform Regulamentului pentru organizarea și desfășurarea analizei noului proiect de management al domnului Chiriac Aurel Seriogea - manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, ca urmare a reorganizării Muzeului Țării Crișurilor - Complex Muzeal, aprobat de președintele Consiliului Județean Bihor, prin Dispoziția nr. 277 din 24 iunie 2021, aducem la cunoștința publică rezultatul final al analizei noului proiect de management al domnului Chiriac Aurel Seriogea”, se menționează pe site-ul CJ Bihor.

Rezultatul a fost postat joi, 5 august, iar potrivit documentului, nota obținută de Chiriac, în urma etapei I - analiza noului proiect de management, a fost 7, iar în urma etapei a II-a, interviul, nota obținută a fost 6,50. Rezultatul final, obținut în urma analizei noului proiect de management, a rămas aceeași: 6,75.

Din Secretariatul comisiei au făcut parte: Roxana Tătar, Mariana Vanț și Daniela Câmpan.

Prof. univ. dr. Aurel Chiriac a condus Muzeul Ţării Crişurilor Oradea timp de 27 de ani, din anul 1994. Cadru universitar, Cercetător Ştiinţific grad I, autor şi co-autor în valoroase volume de studii, premiate inclusiv de Academia Română, membru în juriul Trienalei internaţionale de pictură „Pătratul de argint” Przemysl (Polonia). În anul 2003 a primit distincţia  Pro Cultura Hungariae, din partea Ministerului Culturii al Ungariei, iar în anul 2005, a fost distins de Ministerul Culturii şi Cultelor din România cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.

 

Nou manager şi la Bibliotecă

Și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor va avea un alt manager. Este vorba despre Ancuța Florina Șchiop, consilier județean - PNL, membru în Comisia pentru cultură, culte, învăţământ, tineret şi sport. Aceasta a avut un contra-candidat în persoana fostei directoare generale, Ligia Mirişan, care a obținut nota 7,05 la etapa I a concursului, însă la etapa a doua nu s-a mai prezentat. Până la preluarea postului de către noul manager, conducerea interimară a instituţiei este asigurată de Mircea Pricăjan, redactorul şef al Revistei Familia.

Anunțul a fost postat tot joi, 5 august, pe site-ul Consiliului Județean Bihor. În urma concursului de proiecte de management, organizat pentru Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, rezultatul final obținut de candidatul câştigător este 8,92. Nota obținută la etapa I a concursului a fost 8,81, iar la cea de-a doua etapă - 9,03.

„Conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 189/2008, privind managemenul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare, este declarat câștigător candidatul care a obținut la concurs cea mai mare medie, cu condiția ca aceasta să fie de minim 7”, se precizează în documentul postat pe site-ul CJ Bihor. Din Secretariatul comisiei de concurs au făcut parte: Roxana Cătălina Jurca, Mariana Vanț și Marioara Negru.

Ligia-Antonia Mirișan este directorul-general manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din iunie 2009, iar din iunie 2012, este președintele Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Filiala Bihor. Între 2007 - 2017, a fost președintele Asociației Prietenii Muzeului Țării Crișurilor, iar în perioada octombrie 2005 - mai 2009, a fost directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor.