Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați au inventat pâinea cu friptură. Specialiștii spun că friptura nu se vede, dar se simte. Invenția a primit brevetul OSIM.

Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați au inventat pâinea cu friptură. Este vorba despre o pâine în care a fost adăugat un concentrat de proteine miofibrilare din carne. Acestea au gust de porc, vită, pasăre sau pește, relatează Mediafax.

„Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali. Autorii (Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc) au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic),” au explicat cercetătorii pe portalul universității gălățene.

OSIM a acordat Universității „Dunărea de Jos” din Galați brevet de invenție pentru pâinea proteică. Inventatorii susțin că produsul lor ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine.

„Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!”, a precizat profesorul Petru Alexe.

R.C. Foto: Facebook UDJ