Spitalul Clinic Județean Oradea va avea, de la sfârșitul acestui an, un Centrul de radiologie intervențională, dotat cu un sistem angio CT, unic în România. Centrul mai are nevoie doar de avizul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

În cadrul conferinței de presă de ieri, organizată de Spitalul Clinic Județean Oradea, managerul Gheorghe Carp l-a prezentat pe dr. Dan Mihoc, cel care va coordona Centrul de radiologie intervențională, dotat cu un sistem angio CT unic în România.

„Noul centru de radiologie intervențională este deja funcțional și își va începe în curând activitatea. În acest moment toate documentațiile sunt făcute și înaintate la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), urmând să primim avizul comisiei. Cu ajutorul acestui sistem CT de ultimă generație se vor face investigații imagistice și în același timp intervenții și se vor putea trata boli vasculare periferice, oncologice, dar și care țin de neurochirurgia intervențională, precum accidentul ischemic, hemoragic sau malformațiile venoase”, a precizat managerul Gheorghe Carp.

Doctorul Dan Mihoc, hunedorean de origine, este medic specialist radiolog, cu specialitatea în radiologie intervențională. Acesta a lucrat aproape 8 ani la Spitalul Universitar din Strasbourg, pe Secția de Neurochirurgie intervențională, secție în cadrul căreia 80% din activitate se axează pe intervenții la nivelul capului și a coloanei vertebrale.

„Pentru început ne vom axa pe AVC ischemic și hemoragii, patologii în care e nevoie de un răspuns foarte prompt. Față de tromboliza intravenoasă, care se aplică în momentul actual, și care trebuie aplicată într-un interval de 4-5 ore de la debutul accidentului, procedura folosită prin acest aparat, care poate fi complementară trombolizei, ne va  permite să avem o fereastră de 6-8 ore, în care creierul poate fi salvat. Prin această tehnică recuperarea poate fi rapidă și fabuloasă. La AVC-ul hemoragic, scopul în faza acută este să securizăm acea arteră. Dacă metoda chirurgicală presupune deschiderea cutiei craniene, noi, cu ajutorul angio CT-ului, printr-o puncție femurală urcăm cu niște catetere, iar în momentul în care se ajunge în sacul anevrismal, acesta se căptușește cu niște spire de platină, creând un dop care protejează vasul de sânge”, a explicats dr. Dan Mihoc. 

 

Sistem de 6,78 milioane de lei

Angio CT Infinix-i 4D  este un sistem de mare performanță, de ultimă generație, fiind compus din angiograf monoplan și culisant. Aduce în plus față de angiografia clasică posibilitatea de a investiga la nivel de calitate superioară a imaginii orice procedură endovasculară sau non-vasculară.

Sistemul angio CT care va funcționa în premieră la Spitalul Județean Oradea este dedicat radiologiei intervenționale, dând posibilitatea medicilor ca în cazul pacientului cu AVC să intervină în timp real, izolând zona afectată a creierului și prevenind în acest fel extinderea în zonele sănătoase.

Acesta este un sistem hibrid folosit în radiologia intervențională vasculară și non-vasculară, compus dintr-un computer tomograf și un braț fluoroscopic cu care se pot achiziționa imagini secționale din zona de interes, combinat cu imaginile angiografice. Acestea se pot efectua în aceeași încăpere, fără ca medicii să fie nevoiți să mute pacientul. Astfel, se pot aborda patologii complexe prin intervenții minim invazive și cu timp de recuperare scurt.

Patologiile care se pot aborda cu un astfel de sistem sunt în Neuroradiologie: atacul ischemic acut, anevrismele cerebrale și malformațiile arterio-venoase și în Oncologie: chemoembolizări/ablație tumori hepatice, renale etc. Poate fi abordată și patologia vasculară periferică (repermeabilizarea vasculară) plus patologia non-vasculară (drenaje de colecții, puncţii biopsie).

Sistemul angio CT a fost achiziționat în cadrul unui amplu proiect pe fonduri europene implementat de Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea. Valoarea sistemului angio CT este de 6,78 milioane de lei, din care contribuția Primăria Oradea este de doar 2%.

Municipiul Oradea este partener în cadrul proiectului, alături de alte 5 unități administrativ-teritoriale din județul Bihor: Consiliul Judeţean Bihor, Municipiul Marghita, Municipiul Salonta, Orașul Aleșd și Municipiul Beiuș, precum și Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, Universitatea din Oradea - Facultatea de Medicină și Farmacie, Serviciul Județean Salvaspeo Bihor, reprezentat juridic prin Asociația Salvatorilor Montani Bihor - partener asociat şi Spitalul Gróf Tisza István - partener asociat.