Vineri, 8 noiembrie, la sediul instituției muzeale din Oradea, a avut loc o videoconferinţă organizată de Muzeul Ţării Crişurilor împreună cu familia Mozes din Tel Aviv cu ocazia aniversării festive a centenarului doamnei Tereza Mozes.

Evenimentul s-a ținut într-un cadru restrîns, cu participarea unor muzeografi de la Secţia de Etnografie, gazdă fiind Aurel Chiriac, directorul MTC. Totodată, a fost lansat volumul omagial pe care l-a realizat Muzeul Ţării Crişurilor cu acest prilej.

În data de 6 noiembrie Tereza Mózes, supraviețuitoare a Holocaustului, a împlinit vârsta de 100 de ani. Originară din Şimleu Silvaniei, Tereza Mózes s-a născut în familia lui Ignác Klärmann și Mária (Szmuk) cu surorile ei Ibi, Magda, Erzsi și fratele David (Duci). În anul 1928 familia Klärmann s-a mutat la Oradea, atunci ea avea 9 ani. Aici a urmat cursurile Gimnaziului de Fete Evreiesc, apoi Liceul „Oltea Doamna”.

A fost martora schimbărilor petrecute la nivelul orașului între anii 1928-1944, transformări politice și sociale. Într-o zi de mai, în 1944, familia Klärmann a intrat pe poarta ghetoului. La 1 iunie 1944, împreună cu familia ei, a fost deportată din Parcul Rhédey la Auschwitz-Birkenau. De aici a fost dusă în lagărele din Letonia: Kaiserwald și Riga, unde i s-a atribuit un număr. Apoi a fost transferată la lagărul din Stutthof. A fost închisă și la Dörbek, un lagăr din nordul Poloniei. Peste tot a avut de înfruntat spectrul cumplit al selecţiei, însă firea ei tenace, dârzenia şi norocul au ajutat-o să supravieţuiască. În ciuda numeroaselor acte de dezumanizare la care a fost supusă, Tereza Mózes a reușit să regăsească bucuria de a fi, puterea de a gândi clar, de a învăța, de a iubi, de a crea! Aceste acțiuni le-a pus în slujba și activitatea ei, având un rol deosebit și la conturarea Muzeului Istoriei Evreilor din Oradea, donând muzeului obiecte reprezentative.