„Ceata lui Pițigoi” s-a reunit, sâmbătă, 11 martie,  în Orășelul Copiilor din Oradea pentru a oferi mamelor un spectacol de cântece și poezii. Sub coordonarea Mioriței Săteanu, copiii cu vârste între 3 și 7 ani, care frecventează tabăra „Ceata lui Pițigoi”, le-au surprins pe mămici cu versuri rostite cu multă emoție.

Cu ocazia spectacolului pregătit pentru Ziua Internațională a Femeii, a fost lansat albumul „Primăvara, în lumină și culoare”, care cuprinde desene relizate de copiii din „Ceata lui Pițigoi”, după cum urmează: Bak Eric (Școala Generală nr. 16, clasa I B), Cioloș David (Școala Generală nr. 11, clasa 0 D), Cuc Nicolas (Școala Generală nr. 16, clasa I D), Dumitru Roxi (Colegiul Național „Iosif Vulcan, clasa I A), Mirticaru Aryana Maisa (Colegiul Național ”Onisifor Ghibu”, clasa I E), Radu Ștefan (Școala Generală nr. 11, clasa I B),  Radu Andrei (grădiniță). Toți copiii care au participat la spectacolul de sâmbătă au primit o diplomă. Pe lângă cei menționați mai sus, au fost premiați pentru că au recitat poezii Petruța Andrei - foarte bun recitator (Grădinița 34), Pașca Maria (Liceul Teoretic  Penticostal „Betel”), Pașca Maria Cristina (Colegiul Național „Onisifor Ghibu”), și cei mai mici, grădinarii: Giulia Maria și Dumitru Anton, foarte participativi şi isteți.

 

Istoric „Ceata lui Pițigoi”

Tabără „Ceata lui Pițigoi” a luat ființă în anul 2008 din inițiativa Mioriței Săteanu, cetățean de onoare al Municipiului Oradea, care a dorit să le ofere copiilor oportunitatea de a desfășura activități instructiv-aducative, artistice și sportive.  Este binecunoscută pasiunea Mioriței Săteanu pentru sport. În tinerețe, ea a făcut parte din lotul olimpic de scrimă pentru Olimpida de la Roma din 1960. Activitatea taberei s-a desfășurat la început la Școala Gimnazială  nr 11, pe întreaga perioadă a vacanței de vară. Apoi la Şcoala Gimnazială nr. 11 şi la Şcoala Gimnazială nr. 16 din zona Rogerius.

Apreciind valențele educative ale activităților din cadrul taberei „Ceata lui Pițigoi”, Primăria Municipiului Oradea a pus la dispoziția organizatorilor, din anul 2011, o sală în clădirea Orășelului. Activitățile se desfășoară în prezent în fiecare sâmbătă, cu începere de la ora 10.00, până la ora 13.00, sub corodonarea, îndrumarea şi supravegherea de către cadre didactice care s-au oferit voluntar să desfășoare ateliere de lucru pentru „pițigoi”, programate de către directorul taberei, educatoarea pensionară Ecaterina Grecu. Scopul taberei este să le ofere copiilor posibilitatea de a-și petrece timpul în mod educativ, distractiv, dar organizat. Obiectivul taberei este de a asocia respectul, cooperarea și generozitatea cu distracția.

 

Educația nonformală

Educația este asociată cu instituțiile școalare. Însă ce se petrece în sistemul de învățământ este doar o parte din educația de care poate beneficia un copil.

Educația nonformală care se face la „Ceata lui Pițigoi” formează o punte între cunoștințele predate de educatori și învățători și punerea lor în practică. Acest tip modern de instruire elimină stresul notelor din catalog, al disciplinei impuse și al temelor obligatorii. Înseamnă plăcerea de a cunoaște și de a te dezvolta. Trebuie să precizăm că este utilă respectarea unor reguli și principii pentru a desfășura activități nonformale de calitate. Acestea au la bază competențele și conținuturile educației formale și oferă diverse posibilități de aplicare a cunoștințelor dobândite în cadrul educației oficiale. Nu exclud efortul elevilor și sunt atractive datorită formelor lor variate (cercuri de lectură, sportive, serbări școlare, drumeții, excursii, tabere, expediții, școala de weekend, concursuri, vizionări de spectacole, vizite la muzee, biblioteci etc).

Petruța Laura

Membră în comitetul de părinți al taberei „Ceata lui Pițigoi”