În urma cu 24 de ani Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea a organizat prima ediție a Salonului Mondial „Premfoto”. Primele ediții au fost organizate sub patronajul Federației  Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), care a obligat organizatorii de Saloane să respecte unele reglementări care nu întotdeauna au servit promovarea  adevăratelor valori ale artei fotografice.

 

„Din aceste considerente conducerea cunoscutului fotoclub orădean a renunțat la aceste patronaje, care între timp s-au transformat pentru unii organizatori de saloane în afaceri comerciale prospere, la care se acordă sute de premii la fiecare salon, constând în medalii și mențiuni”, se arată în comunicatul transmis de Clubul Fotografic Nufărul.

 În acest context la ediția a XII-a a Salonului Mondial ”Premfoto”, organizat de această dată sub patronajul Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, unicul Membu Regional FIAP din lume, au fost invitați 100 de artiști fotografi reputați din lume, fiecare având înscrise trei imagini reprezentative. La secretariatul Salonului Mondial au fost înregisrate 60 de imagini monocolor și 140 de imagini color, realizate de 67 de artiști fotografi reputați din 34 de țări ale lumii.

Juriul internațional format din artiștii fotografi Georg S.Holzmann (Germania), Horváth Imre (Ungaria) și Stan Valentina (România), a primit 200 de imagini din lume, codificate, și a acordat note de la 1 la 10. În urma jurizării au acceptat 16 imagini monocrom și 57 imagini color, care au obținut 19 puncte (din cele 30 maxim posibile).

Medalia de aur Carol Pop de Szathmári - Szatmári Pap Károly, la categoria alb-negru, a revenit artistului fotograf Choi Lewis Ka-Yin (Hong Kong-CN), iar medalia de argint,  artistului fotograf Béla Szabó  (HU). Medalia de bronz a revenit  artistului fotograf Choi Lewis Ka-Yin (Hong Kong-CN). Cele trei plachete „Carol Pop de Szathmári - Szatmári Pap Károly” au revenit artiștilor fotografi: Francisc Németh (RO), Dragan Prole (BA), respectiv Virgilio Bardossi (I).

Medalia de aur la categoria color a revenit artistului fotograf Tommi Massimo, iar cea de bronz lui István Magdó (RO). Medalia de bronz a fost acordată artistului fotogaf  Manolis Metzakis (GR). Cele trei plachete ”Carol Pop de Szathmári - Szatmári Pap Károly” au revenit artiștilor: Keiko Chigira (JP), Nicoleta Gabor (RO) și Antonella Tomassi (I). Fotografiile vor fi expuse în sălile de expoziții ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică Ștefan Tóth István  din cadrul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, iar o selecție de 40 de fotografii deosebit de valoroase în opinia organizatorilor și neacceptate de juriul internațional,  vor fi prezentate în cadrul unei expoziții instalate pe șevaletele din sălile 09 și 10, situate la același etaj.

Vernisajul va avea loc miercuri, 6 decembrie, ora 11.00. Fotografiile vor fi prezentate de criticul de artă dr. Ramona Novicov. Noua expoziție va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 5 ianuarie 2018.