La finele săptămânii trecute, în Cetatea Oradea, s-a desfășurat Campionatul internațional de câini ciobănești belgieni și olandezi, aliniind la start zeci de patrupede din țară și străinătate.

Peste 100 de participanţi, atât din România cât şi din Ungaria, Polonia, Italia, Grecia, Austria, Cehia şi Slovacia, au participat la competiția organizată de Campionat Club Ciobăneşti Belgieni şi Olandezi România (CCBO), membru al Asociaţiei Chinologice Române şi membru al Federaţiei Mondiale Berger Belge.

Prima ediție a CCBO a avut loc în orașul de pe Crișul Repede, cu sprijinul Primăriei Oradea, Visit Oradea și a Muzeului Cetăţii Oradea. Potrivit Violetei Mureșan, unul dintre organizatori, din domeniul Mondioringului, la acest eveniment chinologic au fost invitați oameni de atac recunoscuţi modial, respectiv: Loic Heurtel – Franţa şi Joaquim Dovat – Elveţia, precum şi arbitrii internaţionali de talie mondială, Dominique Piton – Franţa şi Landt Willi – România. 

Competiția s-a desfășurat pe parcursul a trei zile şi a avut mai multe probe. Astfel, vineri, în Şanţul Cetăţii, a avut loc un test de aptitudini sociale, Mondioring categoria 1 și Mondioring categoria 2. Sâmbătă, în aceeaşi locaţie, au continuat Mondioring categoria 1 și Mondioring categoria 2, urmate de o expoziție de club CCBO şi de Campionatul Agility CCBO. Tot sâmbătă, pe stadionul Motorul Oradea, a fost programnat examenul câine de companie, examenul de disciplină şi subordonare pentru câini de lucru şi CACIT – examen internațional pentru câini utilitari, proba B.

Programul zilei de duminică a cuprins probe de CACIT Mondioring categoria 3 cu delegat şi aprobare ACMR, în Cetatea Oradea. În aceeaşi zi, la Fundația Căminul Felix, a avut loc IGP proba A, iar pe stadionul Motorul Oradea, CACIT IGP Proba C. Orădeanul Alexandru Bondar, preşedintele CCBO, dar și arbitrii internaţionali au evaluat prestaţia fiecărui patruped.