Militarii în rezervă și în retragere bihoreni au depus, joi, o coroană de flori şi au aprins lumânări la Parcela de Onoare a Eroilor căzuți în al Doilea Război Mondial, din Cimitirul Municipal. Rezerviștii au anunțat că vor boicota manifestările organizate la Oradea vineri, 10 mai.     

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație, respectiv Ziua Independenţei proclamată în 1877, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei. Pentru a marca această zi, cadrele militare în rezervă și retragere din Bihor au organizat un eveniment în Cimitirul Municipal din Oradea, la mormintele eroilor căzuți în al doilea Război Mondial. Cei prezenţi au rostit o rugăciune, au aprins lumânări şi au depus o coroană de flori. Prezenţi au fost doar cadre militare în rezervă sau retragere, fără oficialităţi sau alţi invitaţi.

„Cadrele în rezervă şi retragere din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţul Bihor, astăzi, 9 mai (ieri-n.r.), când, cu toţii marcăm trei evenimente majore în istoria noastră, Independenţa, Ziua Victoriei şi Ziua Europei, am decis să venim la eroii din al Doilea Război Mondial, să aprindem o lumânare şi să depunem o coroană de flori în semn de omagiu şi respect pentru jerfa lor, gândindu-ne la toţi eroii ţării şi la camarazii noştri care, din păcate, şi după al Doilea Război Mondial, au căzut în operaţiuni de luptă, în teatrele de război. La Bucureşti are loc un miting, în care rezerviştii protestează faţă de modul în care, în ultimul timp, au fost trataţi de către guvernele României, succesiv. Mâine (azi, 10 mai - n.r), noi nu vom participa la activităţile oficiale din Oradea, în semn de protest pentru modul în care suntem trataţi”, a declarat col. (r) ing. Dan Poinar, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Bihor.

Cadrele militare în rezervă și retragere din Bihor se alătură astfel celor din țară și colegilor lor care, joi, au organizat un miting în București. Nemulţumirile pensionarilor militari s-au accentuat în ultimă perioadă iar asociaţiile şi organizaţiile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, reunite sub egida Forumului Structurilor Asociative din SAOPSN, au iniţiat demersuri pentru organizarea unui protest de stradă, prin care să atragă atenţia public factorilor politici decidenţi asupra tergiversării discriminării legislative referitoare la regimul juridic al pensiilor militare de stat (reglementate prin Legea nr. 223/2015, cu modificările ulterioare). Aceste nemulţumiri s-au acutizat după modificarea de anul trecut a Legii nr. 223/2015 şi adoptarea recentă a unui act normativ, prin care a fost majorat doar cuantumul gradului militar / profesional al cadrelor în activitate, exceptând de la acest drept şi pensionarii militari. Reprezentanții rezerviștilor s-au adresat oficial Comisiilor pentru apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în luna aprilie a.c., solicitând adoptarea unui amendament legislativ pentru completarea şi modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care gradul militar / profesional al cadrelor în rezervă şi în retragere să fie actualizat permanent, în raport cu cuantumul cadrelor militare şi poliţiştilor în activitate. Amendamentul nu a fost adoptat, acesta fiind unul dintre motivele principale ale nemulţumirilor.