În momentul de faţă, asocierea de firme care a câştigat licitaţia de reabilitare a Cabanei Vadu Crişului se află la stadiul de întocmire a proiectului tehnic.

În paralel se fac lucrări de punere în siguranță a clădirii, pentru a nu fi un pericol pentru turiștii care vizitează zona. Lucrările constă în demolarea acelor părți din clădire care s-ar fi desprins din cauza stadiului avansat de degradare și se evacuează molozul rezultat în urma demolărilor. Totodată, se pregătește șantierul pentru începerea lucrărilor de reconstruire a cabanei.

Proiectul European ROHU 126 ,,Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare - PRONATURE” este finanțat în cadrul Programului Interreg VA România - Ungaria 2014 - 2020. Obiectivul investiției este ,,Reconstruire Cabana Vadu Crișului pentru realizare Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului”.

Proiectul tehnic și execuția sunt realizate de către asocierea de firme SC Ad West COonstruct SRL și SC Claxs Design SRL, valoarea contractului fiind de 2.692.726,35 lei (fără TVA). Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat la finalul lunii februarie, iar termenul de execuție este de 21 de luni (3 luni pentru proiectare, respectiv 18 luni pentru execuție).

Proiectul a fost blocat din cauza neprezentării niciunui ofertant la două proceduri de achiziție, desi contractul de finanțare a fost semnat încă din 2018, cu o perioadă de implementare de 24 de luni. Pentru ca investiția să poată fi realizată, durata de implementare a fost prelungită în decembrie 2020 cu alte 24 de luni.