Colegiul Tehnic "Andrei Şaguna" Oradea a câştigat, recent, un proiect Comenius, multilateral, în valoare de 24.000 de euro, bani finanţaţi de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Proiectul se numeşte "Europe on a plate" (Europa pe o farfurie), grupul ţintă fiind elevii de la specialitatea ospătari-bucătari de la Colegiul "Şaguna".

 

"Europe on a plate" este un proiect de parteneriat şcolar multilateral între şase ţări europene, pe parcursul căruia elevii implicaţi vor descoperi bucătăria tradiţională specifică ţărilor partenere. Şcolile implicate în proiect sunt din: Polonia, România (Colegiul Tehnic "Andrei Şaguna" Oradea), Belgia, Bulgaria, Franţa şi Portugalia. Prima întâlnire de lucru a avut loc în septembrie, anul trecut, în Polonia, ţara coordonatoare, între reprezentanţii ţărilor partenere. A urmat, în perioada 14-21 noiembrie, a doua vizită de proiect, tot în Polonia. Echipa care a reprezentat ţara noastră a fost formată din elevii Oana Florea, Viorel Chiş şi Maria Delescu, şi din patru profesori: dir. adj. Gavril Portan, Cristina Dulău - coordonatoare, Ramona Mateiaş şi Alina Bagdi. Pe parcursul celor şapte zile, elevii au luat parte la lecţii de gătit mâncăruri tradiţionale poloneze, workshop-uri unde au învăţat să confecţioneze decoraţiuni pentru masa de Crăciun din paie, au vizitat o fabrică şi un muzeu de ceară, o fermă tradiţională, unde au învăţat modul de realizare a pâinii, şi alte puncte de importanţă culturală, geografică şi istorică. În luna ianuarie, echipa care a participat la această întâlnire de proiect urmează să organizeze o zi dedicată Poloniei ("Polish Day"), la cantina şcolii, unde vor invita elevi din clasele implicate în proiect, profesori de specialitate pentru a le prezenta poze din Polonia, le vor pune muzică tradiţională poloneză şi le vor găti patru feluri de mâncare învăţate acolo.

 

Având ca scop cunoaşterea bucătăriei tradiţionale a ţărilor implicate în proiect, această vizită a fost considerată un succes, întrucât atât elevii, cât şi profesorii participanţi au reuşit să cunoască şi să guste multe feluri de mâncare poloneze.