Luni după-amiază, a fost dezvelit bustul contelui Rhedey Lajos, eveniment desfăşurat în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau. Bustul a fost amplasat în Parcul Bălcescu, amenajat pe o parte din terenul donat de Rhedey Oradiei.

 

Prezentat de organizatori ca „un eveniment esențial al acestei ediții a Zilelor Sfântului Ladislau”, dezvelirea bustului a avut loc luni după-amiază, în prezenţa unui public numeros, printre participanţi numărându-se primarul Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, preşedintele regional al PPMT, Zatyko Gyula, care este consilier al primarului Oradiei, preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, consulul maghiar din Cluj, Mile Lajos, dar şi sculptorul Deák Árpád. Contele Rhédey Lajos (1761 - 1831) a fost un mecena al culturii, poet, dramaturg şi promotor al iluminatului public în Oradea. Contele  a donat oraşului propria grădină - un adevărat parc -, iar actualmente aici este amplasat Parcul Bălcescu, fost Rhédey, precum şi Grădina Zoologică a oraşului.

„Sunt aici din respect pentru comunitatea maghiară din Oradea care, de-a lungul sutelor de ani, a construit în Oradea şi plăteşte impozite oraşului. De aceea, este normal ca această primărie, indiferent cine este primar, să manifeste respect pentru toate comunităţile din Oradea şi, în particular, pentru acest om care a făcut lucruri bune pentru oraşul nostru”, a menţionat, în discursul său, primarul Ilie Bolojan.

La rândul său, Csomortanyi Istvan a menţionat că proiectul bustului s-a născut în urmă cu cinci ani, tot la Zilele Sfântului Ladislau, organizate atunci în Parcul Bălcescu. Bustul a fost realizat, într-un an, de sculptorul Deák Árpád, printr-un proiect realizat de Asociaţia Civică Maghiară, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii Ungare, în valoare de 1,5 milioane de forinţi.