La dezbaterile publice din cadrul procedurii de bugetare participativă organizate marţi şi miercuri în Episcopia, Oncea şi Ioşia au participat peste 400 de persoane, care s-au exprimat, prin vot, cu privire la proiectele de investiţii propuse de orădeni. Luni, 18 februarie, la dezbaterile din cartierul Nufărul participaseră în jur de 200 de persoane.

 

În Episcopia, întâlnirile cu cetățenii au avut loc la Căminul Multifuncţional Bocskai Istvan, în Oncea la Şcoala Gimnazială Ion Bogdan, iar în Cartierul Ioșia la Liceul Don Orione și la Şcoala Gimnazială Avram Iancu.

Din partea Primăriei Oradea au participat viceprimarul Florin Birta și directorul executiv al Direcţiei Economice, Eduard Florea. În deschiderea întâlnirilor, viceprimarul Florin Birta a făcut o prezentare pe larg a proiectelor și a modalității de votare, după care s-a trecut la etapa votării. Fiecare cetățean prezent și-a exprimat votul în mod direct, introducând buletinul de vot cu opțiunea proprie în urna special pregătită.

Reamintim că, la data încheierii votului online (20 ianuarie 2019), au fost exprimate 13.836 de voturi, cele mai votate proiecte fiind cele privind iluminarea cu sisteme LED a trecerilor de pietoni nesemaforizate din Oradea, reamenajarea Cimitirului Neolog evreiesc cu scop turistic, bike-sharing și parcarea auto pentru Spitalul Clinic Județean.

Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului. Cele 10 proiecte care obțin cel mai mare punctaj în urma votului online și a dezbaterii publice urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Oradea pentru anul 2019. Calendarul următoarelor dezbateri este următorul: cartierul Rogerius - Liceul Teoretic Lucian Blaga – Sala de Sport (luni, 25 februarie, ora 17.00); Rogerius - Şcoala Gimnazială Nr. 11 – Sala de Sport (luni, 25 februarie, ora 18.30); Zona Decebal - Școala Gimnazială Dacia – Sala de Sport (marți, 26 februarie, ora 17.00); Centru - Primăria Oradea – Sala Mare (marți, 26 februarie, ora 18.30).