La un an de la preluarea mandatului, primarul Florin Birta, alături de viceprimarii Arina Moș și Marcel Dragoș, și-a prezentat raportul de activitate. Edilul a subliniat că 2021 a fost un an puternic influențat de pandemie, preocuparea administrației locale fiind gestionarea acesteia, alături de cea a cheltuielilor, a economisirii banului public și a atragerii de fonduri europene.

Dintre proiectele încheiate în 2021 și cele aflate în derulare, Florin Birta a amintit de parcarea supraetajată de pe strada Braşovului şi cea de pe strada G. Bariţiu, pasajul suprateran din dreptul Universităţii, extinderea liniei de tramvai pe traseul Calea Aradului-Atelierelor, reabilitarea Bulevardului Nufărul-Cantemir, noile zone pietonale de pe străzile Libertăţii, Aurel Lazăr şi Piaţa Ferdinand, dar şi modernizarea parcului OTL cu 20 de tramvaie Astra-Arad şi 15 autobuze hibrid.

„În urma acestei pandemii am trecut prin multe situații dificile. Una dintre ele este actualizarea prețurilor contractelor, pentru că au crescut prețurile materialelor de construcții și atunci, doar acolo, avem aproximativ 80 de milioane de lei în plus, pe care în loc să-i folosim anul viitor la alte investiții, a trebuit să-i suplimentăm pentru aceste contracte de lucrări. Totodată, să nu uităm că avem o problemă în acest moment pe care va trebui să o rezolvăm legată de încălzirea de la iarnă, pentru că prețul gazelor s-a scumpit de la 80-100 de lei pe megawatt undeva la aproximativ 500 de lei pe megawatt și în acest moment suntem în discuții pentru a lua unele decizii în ceea ce privește prețul gigacaloriei de la iarnă”, a precizat primarul Florin Birta care a mai adăugat: „printre obiectivele pe care le-am avut de la început au fost creșterea calității vieții, infrastructura, drumuri mai bune în oraș, pasaje pentru decongestionarea traficului, noi spații verzi, atragerea în continuare de investiții, dezvoltarea companiilor locale și servicii publice mai bune. Un proiect la care lucrăm și ținem foarte mult să-l implementăm în următoarea perioadă este digitalizarea, în continuare, a administrației publice locale. Am pus accent pe un transport metropolitan integrat, proiecte de regenerare urbană, parcări compacte în centrul orașului și în cartiere, noi zone pentru tineret și sport, școli, grădinițe modernizate și foarte important, mai ales în această perioadă, un sistem medical la standarde normale”.

Printre prioritățile administrației publice locale orădene în următoarea perioadă se numără implementarea proiectelor care vizează drumurile și rețelele publice, oferind condiții de trafic mai bune. Administrația și-a propus să facă progrese notabile în dezvoltarea infrastructurii medicale, modernizând unitățile spitalicești și asigurând condiții decente pentru pacienți. Multe dintre proiectele cu un impact major în domeniul sanitar sunt deja în derulare.

Totodată, turismul sustenabil este parte din strategia pe termen lung a orașului Oradea. Sunt folosite resursele și obiectivele turistice de care orașul dispune pentru atragerea turiștilor, se continuă reabilitarea clădirilor din Centrul istoric în cadrul programului anual, precum și restaurarea zidurilor Cetății Oradea. S-au mai dezvoltat proiecte în domeniul educației, culturii, socialului sau  siguranței cetățeanului, acestea urmând să fie continuate și în anii următori.