Direcţia Economică din cadrul Primăriei Oradea a prezentat vineri bilanţul activităţii derulate în 2021, un an „cu multe provocări, dar cu cele mai mari investiții din 2015 încoace”.  Mai exact, în 2021 veniturile totale la bugetul local au fost în valoare de 1,397 miliarde de lei, iar pentru investiţii au fost decontate 447 milioane de lei (aproape 90 milioane euro).

„Anul 2021 nu a fost unul ușor, dar am făcut față provocărilor, fiind în esență un an în care s-au făcut foarte multe investiții, practic cele mai mari investiții din anul 2015 încoace. Cred că Direcția Economică este cumva creierul acestei instituții, fiind cea mai importantă direcție din cadrul Primăriei Oradea, de ale cărei rezultate depind și celelalte direcții”, a precizat viceprimarul Marcel Dragoș.

 „A fost un an în care a trebuit să fim vigilenţi, să luăm decizii rapide şi eficiente. În ciuda dificultăţilor, nu am făcut rabat de la investiţii. 2021 este al doilea în top după anul 2015, când am finalizat prima sesiune de finanţări europene în Oradea. Din perspectiva investiţiilor, a fost un an foarte bun”, a menţionat Eduard Florea, directorul executiv al Direcţiei Economice. Astfel, în 2021 municipalitatea a investit în proiecte de dezvoltare 447.068.154 lei, suma fiind cu 13% mai mare decât cea din 2020. Cele mai mari investiţii au fost: linia de tramvai Calea Aradului - Atelierelor (29,8 milioane lei); reabilitarea Bulevardului Nufărul - Cantemir (26,5 milioane lei); achiziția a 6 autobuze; reparații capitale la centrală termică; reabilitarea clădirii Primăriei Oradea; reabilitarea Bazinului Olimpic; pasaj Centură str. Universității; achiziția a alte 4 autobuze; reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 11; Park&Ride Piața Emanuil Gojdu; Aeroport Air Oradea; parking str. Independenței; Spitalul Județean - corpul A1, A2, B; Sala de Sport Polivalentă; parcare str. Traian Blajovici; pietonalizare str. Libertății; reabilitarea Colegiului Național „Onisifor Ghibu”. Valoarea totală a acestora a fost de 229.372.351 lei.

În ce priveşte cheltuielile operaţionale, reprezentând salarii, cheltuieli de funcţionare ale şcolilor, ale spitalelor, asistenţa socială, acestea au fost în 2021 în valoare totală de 428 de milioane de lei, mai mare cu 21% faţă de anul 2020.

Pe de altă parte, în 2021 încasarea veniturilor la bugetul local a crescut cu 22% față de anul precedent.

Gradul de încasare al debitelor anuale aferente principalelor impozite şi taxe locale, respectiv pentru clădiri, terenuri şi autovehicule, a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimi ani, ca urmare a reluării executării silite în acest an (în 2020 acțiunile de executare silită au fost suspendate prin reglementări naționale), depășind 96%.