Bărbatul de 44 de ani, din Cefa, internat pe 5 februarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, cu pneumonie, a murit pe 17 februarie, în spital.

 

Cel de-al doilea deces la un caz confirmat cu gripă, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, este al unei persoane de sex masculin, 44 ani, domiciliată în comuna Cefa, nevaccinată antigripal.

Pacientul a fost internat în 5 februarie la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea cu diagnostic clinic: Pneumonie. Posibil factor de risc asociat: Obezitate.

„Se recoltează produs biologic pentru analiză virusologică a gripei în data de 5 februarie (trimis la Institutul „Cantacuzino” București, confirmat în 8 februarie, cu AH1N1) și se începe tratamentul antiviral cu Tamiflu. Pacientul a fost transferat la secția ATI a Spitalului Municipal, sub tratament cu antibioticoterapie, oxigenoterapie și ventilație mecanică, evoluția stării fiind gravă, iar decesul producându-se pe 17 februarie, la ora 23.25”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor.

Luna trecută, un bărbat de 62 de ani, din Oradea, internat în Secția de Pneumologie III la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, a decedat. În total, în Bihor au fost înregistrate, până luni, 18 februarie, 13 cazuri de gripă și două decese. La nivel național, conform Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, au murit 131 de persoane.

Virusul gripal A (H1N1) este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane.

Simptomele la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot aparea și alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.