Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că studiul de fezabilitate pentru proiectul privind „îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării Leşu” a primit vot favorabil în cadrul ședinței Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe.

 

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a îndeplinit încă o etapă esențială în procedura avizării obiectivului de investiții. Pentru creșterea gradului de siguranță în exploatare a acumulării permanente Leșu sunt necesare lucrări ample de reabilitare și înlocuire a componentelor hidrotehnice, vechi de peste 45 de ani.

„În conformitate cu legislația în vigoare, în perioada următoare se va publica, în Monitorul Oficial, Hotărârea de Guvern cu indicatorii tehnico-economici aprobați pentru acumularea Leșu. Execuția efectivă a lucrărilor va începe după finalizarea procedurii de achiziție publică”, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.

Lucrările vor avea ca obiectiv punerea în siguranță a acumulării prin: etanșeitatea măștii amonte cu o geomembrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu laser-scaner, independența energetică cu panouri fotovoltaice, scară de pești, precum și printr-un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Investiția, în valoarea de 199.375.149 lei, este asigurată prin finanțare europeană în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență  (PNRR).

În prezent, acumularea Leşu nu are retenţie de apă întrucât lacul a fost golit, în anul 2015, din cauza exfiltraţiilor foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță a acestuia. Acumularea Leșu a fost executată și pusă în funcțiune în perioada 1973-1978 ca acumulare permanentă, cu rol complex, având  următoarele folosinţe: apărare împotriva inundațiilor a localităţilor Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Bălnaca, alimentare cu apă pentru amenajare piscicolă și producere de energie electrică.