Bancnotele de 100 de lei lansate de Banca Națională a României (BNR), la începutul lunii decembrie, pentru a celebra Centenarul au fost scoase la vânzare pe site-uri de vânzări online și cu prețuri de aproape 100 de euro. Şi monedele aniversare au mare căutare.

Un utilizator din Cluj-Napoca şi altul din Iaşi cer 450 de lei (97 de euro, la cursul BNR de luni) pentru bancnota Centenarului, preț negociabil, iar unul din București 380 de lei (82 de euro), pe OLX.

BNR a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 1 decembrie 2018, o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 de lei, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Bancnota are fundalul albastru specific celor obişnuite de 100 de lei, şi aceeaşi dimensiune, dar altă imagistică. Pe lângă portretele Suveranilor, care se găsesc atât pe aversul bancnotei, cât şi în fereastra transparentă de siguranţă, se mai pot observa o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia (pe avers), cât şi intrarea în Bucureşti a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor.

Un alt element grafic neobişnuit îl constituie fragmentul din sceptrul Regelui Ferdinand I, anume partea reprezentând cele patru femei în costume populare specifice provinciilor româneşti unite: Basarabia, Vechiul Regat, Ţara Ardealului şi Bucovina.

Această bancnotă, pusă în circulaţie prin sucursalele Băncii Naţionale a României, în mape de prezentare, dar având putere circulatorie, are meritul de a reprezenta o premieră multiplă: prima bancnotă de după 1947 reprezentând pe un Suveran al României; prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii şi portrete generale feminine); prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2.000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei totale de soare).

Bancnota este emisă în 10.000 de exemplare (100 lei x 100 ani) şi marchează un punct de cotitură în istoria numismatică românească, prin însemnătatea premierelor menţionate mai sus.

Monede aniversare

De asemenea, BNR a lansat, începând cu 26 noiembrie, în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint, o monedă din alamă pentru colecționare și a pus în circulație o monedă aniversară din alamă, având ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Aversul monedelor redă: o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripțiile în arc de cerc „România” și „Marea Adunare de la Alba Iulia”; valoarea nominală, de „500 lei” pentru cea din aur, de „10 lei” pentru cea din argint, de „50 bani” din alamă, atât a celei pentru colecționare, cât și a celei pentru circulație; stema României; anul de emisiune „2018”. Aversul monedei din alamă pentru colecționare mai redă litera „N”, într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, din argint și din alamă) prezintă portretele lui Ștefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș și Iuliu Hossu, personalități care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri; inscripția în arc de cerc „100 de ani de la Marea Unire” și data evenimentului aniversat ,,1 Decembrie 1918”.

Tirajul este de 200 de monede din aur, 200 de monede din argint, 5.000 de monede din alamă de 50 bani pentru colecționare și de 1 milion de monede din alamă de 50 de bani pentru circulație.

Preţurile de vânzare sunt de: 7.615 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare; 330 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare; 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecționare.

Monedele din aur, argint, alamă pentru colecționare și monedele de circulație cu caracter aniversar, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, au putere circulatorie pe teritoriul României.