Anul acesta, stațiunea Băile Felix i-a enervat pe mulți turiști. O parte dintre ei, cei care vin regulat, au înțeles că lucrările care se desfășoară încă de anul trecut trebuie făcute, dar alții, cei care au venit pentru prima dată, au rămas cu un gust amar.

Primarul din Sânmartin, Cristian Laza, susține însă că toate lucrările se vor finaliza până cel târziu la sfârșitul anului și că erau mai mult decât necesare. Trotuare sparte, gropi, zgomot, praf și mașini parcate peste tot, cam asta a fost atmosfera în această vară în Băile Felix. Cauza o reprezintă lucrările din proiectul „Dezvoltarea infrastructurii stațiunii Băile Felix – Lotusul turismului românesc”, cel mai mare proiect de reabilitare a Băilor Felix din ultimii 30 de ani, cu o valoare de puțin peste 14,42 milioane de lei din care aproape 11 milioane bani europeni. Acesta presupune repararea și modernizarea celor două artere de circulație, amenajarea parcării cu 150 de locuri, a spațiilor verzi, trotuarelor, promenadei și a unei piste de biciclete. În plus, vor mai fi amenajate 3 totemuri info-turist, 123 de bănci, 15 pergole, o fântână arteziană în centrul stațiunii plus 3 fântâni arteziene pe promenadă, 17 rasteluri pentru biciclete, 15 puncte de acces wi-fi și infrastructura informatică necesară pentru supravegherea zonei cu camere video. Conform proiectului de reamenajare şi reabilitare, lucrările au început anul trecut în luna aprilie și ar trebui să se finalizeze în 23 octombrie.

 

Lucrări îngreunate şi de turişti

Haosul creat de lucrări este completat și de turiștii care își parchează mașinile pe unde apucă. Cei mai mulți dintre ei au primit notificări din partea Primăriei, fără a fi amendați: „Având în vedere faptul că în zonă se desfășoară lucrările la proiectul „Dezvoltarea infrastructurii stațiunii Băile Felix – Lotusul turismului românesc”, prin prezenta vă aducem la cunoștință faptul că este Interzisă parcarea autovehiculelor pe tronsoanele unde se desfășoară lucrări. Precizăm faptul că vă punem la dispoziție în mod GRATUIT parcarea de la intrarea în stațiune (vis-a-vis de Poliția stațiunii Băile Felix”.

Primarul din Sânmartin spune că lucrările ar trebui să fie terminate în noiembrie. „Se lucrează intens, la carosabil, acum se pune piatra cubică. De vineri ne apucăm de promenadă și pavaje. Turiștii trebuie să înțeleagă că lucrările sunt îngreunate dacă nu își parchează mașinile în parcarea special amenajată. Trebuie doar să se deplaseze 100-200 de metri”, a declarat Cristian Laza pentru CRIŞANA.

În ceea ce privește finalizarea lucrărilor la timp, edilul spune că nu se teme că va pierde fondurile europene pentru că are deja aprobată o eventuală prelungire a acestora.

Comercianții și hotelierii sunt și ei nemulțumiți pentru că, pe de o parte din cauza pandemiei și pe de altă parte din cauza lucrărilor, veniturile le-au scăzut la jumătate.

Și în cealaltă stațiune, Băile 1 Mai, există un proiect asemănător de aproape 5 milioane de euro, tot cu fonduri europene, care prevede reabilitarea rețelelor edilitare și a carosabilului, realizarea unei piste de biciclete, modernizarea trotuarelor și a spațiilor verzi și dotarea cu mobilier urban.